Jáhly je označení pro potravinu, která vzniká oloupáním prosa. Patří mezi velmi staré plodiny pěstované už v době kamenné. Proso se v dnešní době pěstuje především v Indii, Číně a severní Africe.
Jáhly představují malé žluté kuličky mající průměr zhruba jeden milimetr. Jsou velmi výživné a vhodné i pro ty, kteří musí ze zdravotních důvodů dodržovat bezlepkovou dietu.
Jak jsme si uvedli, jáhly byly více v jídelníčku našich předků. Mnohé tradiční staročeské pokrmy jsou z jáhel – jáhlový chléb, jahelník, jáhlová kaše atd.
Jáhly řadíme mezi lehce stravitelné potraviny doporučované i lidem mající problémy s trávicím systémem, ledvinami, žlučníkem či játry. Jde totiž o zásaditou plodinu, která nedráždí.
Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, především vlákninu, vitamíny skupiny B a také minerální látky – draslík, hořčík, měď, železo, zinek a fosfor. Právě tyto minerály podporují správné fungování pohybového aparátu, srdeční soustavy, ale pozitivní vliv mají i na pleť, nehty a vlasy.
Kromě toho jsou jáhly zdrojem sacharidu uvolňujících se postupně. Zasytí na dlouhou dobu. Proto je tato potravina oblíbená mezi těmi, kteří se snaží zhubnout.
Ať už budete chtít z jáhel připravit jakýkoliv pokrm, před tepelnou úpravou je musíte několikrát spařit. V opačném případě by byly hořké. Poté se doporučuje je ještě na několik hodin namočit do studené vody. Rychleji se pak uvaří.
Základním pravidlem při vaření jáhel je poměr vody (popřípadě mléka) a jáhel 3:1 (tři díly vody, jeden díl jáhel). Po uvaření jsou jáhly měkké a vy z nich můžete připravovat různé pokrmy, ať už na sladký či slaný způsob. Dobrou chuť!
300 g jahel, 600 ml mléka, 2 vejce, 50 g cukru (popř. medu), 100 g másla, 400 g jablek, 100 g rozinek, skořice, sůl
Nejprve si uvaříme jáhlovou kaši: Propláchneme jáhly ve vroucí vodě (alespoň dvakrát), abychom odstranili hořkost. Poté je necháme odležet v chladné vodě a následně uvaříme v osoleném mléce. Připravenou kaši dáme vychladnout. Po vychladnutí přidáme do jáhlové kaše máslo, žloutky a cukr (popř. med). Zamícháme s jablky nastrouhanými nahrubo a přisypeme skořici a rozinky. Trochu cukru si necháme do sněhu, který si ušleháme z bílků. Tuhý sníh vmícháme do kaše. Nyní vymažeme pekáček máslem a vlijeme do něj směs. Vyrovnáme povrch a jahelník pečeme při 180 stupních zhruba 20 až 30 minut. Můžeme ho podávat samotný, nebo se zakysanou smetanou a medem.
Poznámka: Chutný je také jahelník se švestkami (místo jablek, skořice a rozinek). Některé recepty uvádějí kombinaci obou druhů ovoce.