Fenykl obecný roste planě ve středomoří, kolem Černého moře a v asijských zemích. U nás se vyskytuje nejvíce na jižní Moravě.
Semena fenyklu mají protikřečové účinky na střeva, používají se proto proti nadýmání (plody jsou důležitou složkou větropudného čaje pro malé děti). Fenyklové semena podporují tvorbu mléka u kojících matek. Fenykl má ale i močopudný vliv a ulehčuje například při odkašlávání.
Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni, kde se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla nebo do salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa, nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky se krásně vyjímají například v jogurtových zálivkách.
Recept na mrkvovou polévku s fenyklem vyzkoušejte ZDE
Recept na dušený fenykl s ořechy máme ZDE
Recept na krémovou fenyklovou polévku najdete ZDE