Cuketa pochází ze střední Ameriky a Mexika, do Evropy se dostala koncem 16. století spolu s Colombovými výpravami. U nás nebyla cuketa dlouho známá. Do české domácnosti se dostala až koncem 80. let, ale dnes neodmyslitelně patří do naší kuchyně.
Ti, kteří mají možnost cukety pěstovat, vědí, že nejde o žádnou složitou záležitost. Potřebují totiž pouze dostatek světla a vodu. Cukety sázíme zpravidla v květnu, žádný problém však není začít je sázet až koncem června.
Cuketa obsahuje vysoké množství draslíku a až 90 % vody, proto je v hodná k detoxikaci a celkovému pročištění těla. Draslík pomáhá vyloučit velké množství škodlivin a přebytečnou vodu z těla. Je dobrý pro správnou činnost ledvin.
Cuketu by rovněž měli jíst lidé trpící dnou, revmatem, obezitou nebo cukrovkou. Protože má také projímavé účinky, doporučuje se jako pomocník při zácpě. Díky vysokému množství vlákniny je pak vhodná na podporu trávení.
Pokud máte kožní problémy jako je lupénka, ekzémy, akné, vyrážky nebo kopřivku, potírejte 2 x denně postižená místa čerstvě vymačkanou šťávou z cukety. Při popáleninách je dobré přiložit si slupku z cukety na spálené místo.
Recept na cuketové rolky se slaninou a sýrem najdete ZDE
Recept na cuketový chléb máme ZDE
Recept na cuketové placičky najdete ZDE
Recept na cuketovou buchtu s čokoládou je ZDE
Recept na cuketové chipsy objevíte ZDE
Recept na cuketovou nádivku naleznete ZDE
Recept na cuketové hranolky se ukrývá ZDE