Zdravý životní styl

Co víte o sójové omáčce?

Sójová omáčka. Možná ji také pravidelně využíváte při přípravě různých pokrmů, ale možná jste se nikdy více nezamýšleli nad jejím původem. Podívejme se na ni tedy zblízka.

Co je sójová omáčka

Sójová omáčka je nejrozšířenějším dochucovadlem v čínské kuchyni, ale široké využití má i u nás. V Číně se používá více než 2 500 let a je tak jedním z nejstarších koření na světě.

Je třeba si uvědomit, že výrobek, který je běžně k sehnání v našich obchodech, se od původní omáčky liší. Sójové omáčky mohou být vyráběny podle starých přírodních postupů či průmyslově. Jistě si nemusíme říkat, které jsou kvalitnější.

Jak se vyrábí sójová omáčka?

Přírodní sójová omáčka se vyrábí kvašením uvařených sójových bobů a pražené rozdrcené pšenice v solném nálevu. Ke zrání napomáhají speciální plísňové kultury. Kvašení probíhá zhruba rok a poté se směs vylisuje. Vylisovaná tekutina se ještě vaří, což je nutné kvůli zastavení kvasícího procesu.

Nejznámější přírodně fermentované sójové omáčky jsou Shoyu, Tamari či Kikkoman.

Kromě tohoto procesu se využívá i urychlené produkce, v rámci které se proces kvašení nahrazuje chemií. Přidávají se také barviva a celý proces výroby probíhá v rámci hodin. Konzumace této průmyslově vyrobené sójové omáčky se nedoporučuje dětem.

Využití sójové omáčky

A jaké využití tedy sójová omáčka má? Samozřejmě byste ji měli mít po ruce, pokud jste milovníky asijské kuchyně a rádi vaříte její typické pokrmy. Ovšem jako dochucovadlo ji oceníte, i když nebudete připravovat zrovna asijské jídlo. Hodí se do různých omáček či polévek.

Oblíbená je také při marinování masa, ochucování mas při pečení a lidé sójovou omáčkou dochucují i restovanou zeleninu, salátové dresinky atd. Dále je využijete, připravujete-li vývar. Díky sójovce bude mít výraznější chuť.

Pokud však přidáváte toto dochucovadlo, dejte si pozor na solení. Sójovka je sama o sobě slaná.

Zajímavým tipem je přimíchat ji do zmrzliny. Nechte ji povolit, přidejte trochu uvedeného ochucovadla (zhruba jednu lžíci na litr zmrzliny) a poté znovu zmrzlinu zmrazte. Získá tak příjemnou karamelovou příchuť.

A jak vy využíváte v kuchyni sójovou omáčku? Je vaším častým pomocníkem, nebo ji přidáváte do pokrmů jen sporadicky, případně vůbec?



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB