Zdravý životní styl

Chřest podporuje krvetvorbu

Víte, že chřest můžeme koupit zelený, bílý či fialový? Bez ohledu na barvu jsou však jeho účinky na zdraví přímo zázračné! Je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, obnovu a omlazování buněk a krvetvorbu, ale i pro naši mentální kondici, zdravý spánek, paměť a pevné nervy.

Bílý, zelený nebo fialový

Kromě základních druhů chřestu (bílého, zeleného a fialového) se setkáme i s odrůdou bílo-fialovou nebo fialovo-zelenou. Za nejlahodnější se považuje chřest bílý, který má jemnou chuť a silné stonky (čím tlustší, tím lepší).  Navíc bílý chřest je významné afrodiziakum. Zelený chřest se používá více ve studené kuchyni, bílý a fialový zase v teplé kuchyni.

Proč je chřest zdravý?

Asparagus, neboli chřest, je rostlinou, jejíž léčivé a regenerační účinky znali již ve starém Orientu před mnoha tisíci let.

Chřest obsahuje velké množství betakarotenu – provitaminu vitaminu A, který je důležitý pro zdravý zrak a kůži a je prevencí proti některým typům rakovinného bujení. Z dalších vitamínů jsou to vitamin E a C a vitaminy skupiny B, jako thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (H) a niacin (B3), kyselina pantotenová (B5) a velké množství kyseliny listové (B9). Ze stopových prvků je pak chřest bohatý na křemík, má vysoký obsah fosforu, draslíku, sodíku, manganu a železa.

Chřest má stimulační účinek na krvetvorbu, pomáhá udržet zdravý cévní systém a silné srdce a zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem. Vysoký obsah vitaminů skupiny B, betakarotenu a zinku jsou ideální pro krásné a lesklé vlasy, čistou a pružnou pleť a pevné nehty. Vysoký obsah kyseliny listové a niacinu je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, obnovu a omlazování buněk a krvetvorbu, ale i pro naši mentální kondici, zdravý spánek, schopnost soustředění, paměť a pevné nervy.

Chřest obsahuje více než 90 % vody a syrový má silně čisticí vlastnosti. Působí hlavně na ledviny a močový měchýř.

Pozor! Lidé trpící dnou by měli chřest konzumovat jen velmi zřídka nebo vůbec, protože obsahuje vyšší hladiny purinu, t.j. látky, která zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle.

Jak koupit dobrý chřest?

Čerstvý chřest poznáte, když po zatlačení nehtem na řeznou plochu vytéká z řezu tekutina. Čerstvý chřest zároveň nelze ohnout. Pokud se o to pokusíte a výhonek okamžitě nepraskne, nekupujte ho. Chřestu se zřekněte i tehdy, jsou-li jeho stonky zvadlé a místo odříznutí (které ovšem bývá schované v balení) oschlé nebo dokonce nahnilé či plesnivé. Také barva stonků musí být svěží, žádné nažloutlé nebo nahnědlé zabarvení, špičky výhonků uzavřené, nikoli rozvinuté, a vůně jemná, charakteristická.

Pokud chřest nespotřebujete ihned po zakoupení, mějte na paměti, že má rád chladno, vlhko, tmu a jemné zacházení. Zabalený ve vlhké utěrce vydrží v chladničce asi 4 dny (podle čerstvosti při nákupu). Chřest můžete ovšem i zamrazit. Pak ho nejprve oloupejte, krátce spařte vroucí vodou, zchlaďte v ledové vodě a uložte do mrazáku, kde vydrží zhruba půl roku.

Jak uvařit chřest?

Chřest před úpravou oloupeme škrabkou na brambory (bílý chřest loupeme asi 2 cm pod hlavičkou a pokračujeme až ke spodnímu konci výhonku, zelený a fialový chřest stačí oloupat jen v dolní třetině), svážeme nití a dole seřízneme tvrdý konec. Nyní vložíme (pokud možno kolmo postavené) do vroucí osolené vody se špetkou cukru, plátkem másla a kolečkem citrónu. Podle tloušťky výhonků vaříme 7 až 12 minut (zelený kratší dobu, bílý chřest potřebuje trochu déle). Hlavičky by při vaření měly vyčuhovat těsně nad hladinou, jsou na rostlině nejcennější a nejchutnější.

Chřest je v našich kuchyních neprávem opomíjený, avšak labužníky vyhledávaný. Tato nízkokalorická pochoutka se báječně hodí pro přípravu dietních pokrmů na mnoho různých způsobů. Výborná je z něj chřestová polévka, velice chutný je chřest zapečený se sýrem nebo vařený chřest politý na talíři horkým máslem, posypaný opraženou strouhankou a podávaný s vařenými novými brambory.

Vyzkoušejte naše chřestové recepty:

Recept na chřestové rolky se šunkou máme ZDE

Recept na chřestovou polévku naleznete ZDE

Recept na chřest s kozím sýrem vyzkoušejte ZDE

Recept na hovězí steak s chřestem je ZDE

Recept na těstoviny s chřestem a krevetami se ukrývá ZDE

Recept na lososa se zeleným chřestem naleznete ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB