Zdravý životní styl

Černý bez čistí játra a ledviny

Bez černý – lidově nazývaný bezinky, psí bez, smrdibez či smradinky – je listnatý keř, který se používá na mnoho neduhů. V minulosti se jím léčily bolesti zubů, popáleniny či třeba krvácení z nosu. Je osvědčený také například při nachlazení nebo detoxikaci organismu.

Květy v květnu, plody v srpnu

Černý bez kvete bohatými a omamně vonícími žlutobílými květy, které rozkvétají obvykle v květnu a červnu. Jeho plody jsou pak trsy černých kuliček velkých až 6 mm, jejichž šťáva má krvavě červenou barvu. Plody dozrávají koncem srpna a sbírají se, až když jsou zcela zralé. Jejich zralost poznáme podle tmavě fialové až černé barvy bobulí.

Proč je černý bez zdravý?

Černý bez podporuje detoxikaci organismu, čistí játra i ledviny a vyhání z těla záněty. Obecně je pak doslova vitamínovou bombou, která působí především na imunitu člověka. Bezinkový čaj podporuje pocení a umí snižovat vysokou teplotu, je tedy výtečný při nachlazení!

Bezinky jsou dále účinné při migrénách, potížích trojklanného nervu či při bolestech páteře. Kvůli obsahu rutinu působí také příznivě na cévy a žíly, tedy na křečové žíly či hemeroidy.

Koupele nohou z odvaru bezinkového květu jsou vhodné při dně a revmatismu. Zevně se z listů i květů zhotovují obklady na vředy a různé vyrážky.

Pozor na čerstvé plody!

Čerstvé plody se nedoporučuje konzumovat, protože jsou (stejně jako listy a kůra) mírně jedovaté a mohou způsobit průjem či závratě. Po tepelném zpracování, zkvašení či usušení jsou však plody zcela bezpečné (sušené bezinky působí dokonce proti průjmu!)

Recepty z černého bezu

Oblíbená jsou především žlutavá květenství, která se používají buď čerstvá nebo se mohou sušit. Připravují se z nich chutné a vonné šťávy a sirupy nebo se třeba obalená v těstíčku smaží.

Z květů či plodů černého bezu se dělá nespočet léčivých a navíc i chuťově lahodných receptů. Všechny naše recepty z černého bezu naleznete ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB