Původní název této zdravé bylinky je „rucola“ a do našich končin se dostala z jihu, respektive z Apeninského poloostrova – Itálie. Dále však postupovala do řecké nebo třeba francouzské kuchyně a její charakteristická štiplavá chuť tak zdobí nejen pizzy, ale i jiné pokrmy středomořské kuchyně.
Rukola připomíná podlouhlé listy pampelišky a u nás jí můžete sehnat především v supermarketech. Pokud ovšem chcete, můžete si ji celoročně pěstovat i sami doma! Na tácek s navlhčenou vatou dáme semínka rukoly a pěstujeme ji na okně podobně jako třeba řeřichu.
Rukola nejenže výborně chutná, ale je i zdraví prospěšná. Konzumací této bylinky zásobujeme tělo zejména vitamínem C a beta karotenem. Dále rukola detoxikuje krev a naše játra, posiluje imunitu, zvyšuje chuť k jídlu, má mírně močopudné a projímavé účinky a prokazatelně pomáhá zahánět únavu.
Salát: 50 g rukoly, 50 g vlašských ořechů
Zálivka: 2 stroužky česneku, sůl, 1 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce olivového oleje
Listy rukoly očistíme, důkladně propláchneme a necháme okapat. Zálivku si připravíme smícháním utřeného česneku se solí, k němuž přidáme vinný ocet a olivový olej. Vše dobře našleháme a přelijeme přes rukolové listy, s nimiž zálivku opatrně promícháme. Podáváme posypané vlašskými ořechy a s čerstvým bílým chlebem. Tento salát se také výborně hodí například k těstovinám, masu nebo rybám. Podle chuti můžeme přidat i bílý jogurt nebo oblíbený sýr pokrájený na kostičky.