Bambusové výhonky se používají do hlavních jídel, polévek i salátů. Typická je pro ně křehká, lahodná chuť, která dokáže oživit i pokrmy ryze české kuchyně.
V našich zeměpisných šířkách se nejčastěji setkáte s bambusovými výhonky konzervovanými ve slaném nálevu, mohou se však také sušit nebo udit nad kouřem. Bambusové výhonky jsou zdrojem bílkovin a sacharidů, v menší míře obsahují také vitamíny B a C či minerální látky. Kyselina křemičitá (tzv. bambusový cukr) je důležitým lékem na astma.
200 g krůtího stehenního plátku, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 3 stroužky česneku, sterilované bambusové výhonky, olivový olej, 3 až 5 lžic sójové omáčky, sůl
Cibuli nakrájíme na nudličky a na rozpáleném oleji ji osmahneme dozlatova. Přidáme na nudličky nakrájené maso, osolíme a restujeme. Postupně přidáme nudličky papriky a scezené bambusové výhonky. Nakonec dochutíme sójovou omáčkou a prolisovaným česnekem. Promícháme a pod pokličkou dusíme asi 10 minut. Podáváme s rýží, nudlemi nebo pečivem.
800 g kachních jater, 6 sušených rajčat, 3 lžíce nakládaných kaparů, 6 feferonek, 6 stroužků česneku, 3 lžíce bramborové moučky, 7 jarních cibulek, 6 lžic tomatové omáčky s olivami, sterilované bambusové výhonky, sůl, sójová omáčka, pepř, podle potřeby masový vývar
Játra očistíme, omyjeme, osušíme a překrájíme na větší kousky. Potom je opepříme a obalíme v bramborové moučce. Česnek oloupeme a prolisujeme. Sušená rajčata necháme okapat a nakrájíme na proužky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Kapary a bambus necháme okapat a podle potřeby překrájíme. Feferonky jemně nasekáme.
Játra orestujeme na rozpáleném oleji ze všech stran. Za stálého míchání přidáme rajčata, česnek, feferonky, kapary, bambus a cibulku. Přimícháme tomatovou omáčku s olivami. Můžeme ji také nahradit rajským protlakem. Podlijeme vývarem, ochutíme sójovou omáčkou a krátce podusíme. Zakryjeme na 5 minut poklicí a uchováme na teple, aby chutě dobře prolnuly. Kachní játra s ostrou omáčkou podáváme s kuskusem nebo těstovinami.
500 g listového špenátu, 200 g sterilovaných bambusových výhonků, 1 cibule, 3 lžíce sójové omáčky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje
Špenát důkladně umyjeme a necháme okapat. Na rozpáleném oleji osmahneme plátky česneku a měsíčky cibule. Bambusové výhonky scedíme, pokrájíme a přisypeme na pánev. 2 minuty restujeme. Pak přimícháme špenát a sójovou omáčku. Krátce osmahneme a odstavíme, aby špenát nezplihl. Podáváme jako přílohu ke grilovaným masům.