Při nákupu avokáda dbáme na to, aby na slupce nebyla příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, oproti tomu plody v obchodech jsou často tvrdé a tudíž nezralé. Doporučujeme proto kupovat tvrdá avokáda, která si doma sami necháme dozrát. Dáme je do papíru (případně novin) a necháme 2 až 3 dny při pokojové teplotě.
Avokádo je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. V avokádu je až 30% tuků, které jsou z valné části zastoupeny ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin.
Plody avokáda jsou vhodné do salátů, k výrobě pomazánek, salátových dressinků apod. Avokádo slouží k rychlé konzumaci, připravené pokrmy skladujeme ve spodní části ledničky maximálně 4 dny.
Recept na avokádovou pomazánku naleznete ZDE
Recept na avokádovou omáčku Quacamole je ZDE
Recept na lososa s avokádovým tatarákem se nachází ZDE
Recept na okurkový salát a avokádem najdete ZDE
Recept na krevetový salát s pomelem a avokádem se ukrývá ZDE
Recept na kokosovo-avokádový nápoj (smoothie) máme ZDE