Zdravý životní styl

Kukuřice zlepšuje schopnost koncentrace

Kukuřice zlepšuje schopnost koncentrace

Tato rostlina, rozšířená nyní téměř po celém světě, má svůj původ v peruánských Andách. Je sice energeticky vydatná, na druhou stranu však velmi lehce stravitelná. V kukuřici obsažený vitamín B1 navíc zlepšuje výkon našeho mozku a schopnost soustředit se.

Kde se vzala kukuřice?

Indiáni ji vypěstovali z původní plané odrůdy již před 5000 lety. Kukuřice se pro ně stala základní a rituálně uctívanou plodinou (říká se jí také indiánské zrní), z níž byli podle legend dokonce vytvořeni první lidé.

Proč je kukuřice zdravá?

Kukuřice je velmi oblíbená a lehce stravitelná zelenina. Obsahuje značné množství tuku a škrobu, takže je i energeticky vydatná. Kukuřičná zrna mají vysoký obsah vitamínu B1 – thiaminu, který je velmi důležitý pro naši nervovou soustavu, posiluje náš intelekt a schopnost soustředění. Již 40 minut po konzumaci tak zlepší výkon mozku a schopnost koncentrace!

Další účinnou látkou obsaženou v kukuřici je biotin (důležitý pro zdravé, silné vlasy a hezkou pleť) a niacin (pro dobrou náladu a zdravé buňky). Kukuřice obsahuje i kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, selen, železo, zinek a hořčík. Podporuje krvetvorbu, zvyšuje dýchání buněk, posiluje imunitní systém, svaly a srdce a pomáhá rovněž při nedostatku libida a impotenci. Je tedy nejen chutná, ale i velmi zdravá.

Jak používat kukuřici v kuchyni?

Upravujeme buď palice vcelku, nebo jednotlivá zrna. Palice konzumujeme syrové i vařené v osolené vodě, dušené na másle nebo grilované. Menší klásky se nakládají do sladkokyselého nálevu, naložená kukuřice se krájí na kolečka a používá se k ozdobě pokrmů. Kukuřičná zrna (čerstvá, mražená či sterilovaná) jsou častou přísadou do salátů, zeleninových příloh nebo polévek. Pukancová kukuřice se sklízí v období plné zralosti a připravuje se z ní oblíbený popcorn.

Skladování kukuřice

Čerstvou kukuřici můžeme skladovat jen krátce, kukuřičný cukr se totiž mění na škrob a zrna moučnatí. Doporučit lze rovněž kukuřici konzervovanou či zmrazenou, také kukuřičnou mouku, krupici (polentu) a škrob. Kukuřičná mouka a krupice jsou navíc vhodné pro lidi trpící celiakií, tzn. pro bezlepkovou dietu.

Kukuřičná polévka

150 g kukuřičné krupice, 200 g mražené kukuřice, 1 cibule, olivový olej, oregano, rozmarýn, sůl, pepř

Na oleji zpěníme cibuli, osmažíme kukuřičnou krupici a zalijeme vodou nebo masovým vývarem. Přidáme mraženou kukuřici a povaříme zhruba půl hodiny. Dochutíme kořením a podáváme nejlépe s kukuřičným pečivem.

Kukuřičný salát

3 šálky vařené kukuřice, 1 šálek vařených bílých fazolí, 1 šálek rajčat nakrájených na drobné kostičky, 1 řapík celeru pokrájeného najemno, 1/2 šálku papriky pokrájené na kostičky, 2 lžíce najemno nasekané cibulky, 1 lžíci nasekaného kopru, 5 listů římského salátu, 3 lžíce citronové šťávy, tabasco, 1 lžička francouzské hořčice

Kukuřici smícháme s fazolemi, rajčaty, celerem, paprikou, cibulkou, koprem a salátem. Z citronové šťávy, tabasca a jedné lžičky francouzské hořčice si připravíme zálivku, kterou přelijeme salát a podáváme.

Vařené klasy kukuřice

kukuřičné klasy, sůl, máslo, pepř, špetka cukru

Kukuřici před vařením očistíme a vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Uvařené klasy vyjmeme, ještě horké potřeme máslem, osolíme, opepříme a horké servírujeme.

Grilovaná kukuřice

kukuřičné klasy, olivový olej, sůl, koření, máslo

Očištěnou kukuřici potřeme olejem, posypeme solí a kořením podle chuti. Rožníme asi 30 minut. Během grilování dvakrát obrátíme, ale již nemastíme. Hotové pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Brambory s kukuřicí

1/2 kg brambor, 1 konzerva kukuřice, 2 tvarohové sýry Lučina, 4 cibule, 6 lžic mléka, ledový salát, kmín, sůl, koření

Brambory oloupeme, rozčtvrtíme a dáme uvařit spolu s kmínem a solí. Cibuli také oloupeme, pokrájíme a zpěníme na oleji dozlatova. Ochutíme solí a kořením podle chuti. Dresink vytvoříme smícháním lučiny a mléka, dochutíme solí. Listy salátu opereme a poklademe jimi celý talíř. Uvařené brambory navrstvíme na salátové listy, posypeme osmaženou cibulkou a přelijme lučinovým dresinkem. Nakonec vše bohatě posypeme kukuřicí.

Kukuřičný čaj na snížení tlaku

50 g kukuřičných blizen kukuřičných palic, 1 l vody

Blizny povaříme asi 10 minut ve vodě a nálev slijeme. Užíváme denně 2 až 3 lžičky. Tento čaj pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu krevního cukru.

3 komentáře pro článek Kukuřice zlepšuje schopnost koncentrace

Dana
Vypěstovala jsem si pukancovou kukuřici. Když jsem ji dala do mikrovlnky, jenom se opražila, ale nenafoukla. Nevím, kde je chyba. Poraďte.
redakce
Dobrý den, semena pukancové kukuřice by měla být sklizena zralá a musí být úplně vysušená, jen tak lze popcorn v mikrovlnce udělat. Pokud i přesto nepukají, nejedná se o pukancovou kukuřici. S přáním krásného dne redakce www.coopclub.cz
arote
Skladování jakéhokoliv jídla se realizuje podle zásad "svaté čtveřice": 1. zbavit potravinu vody 2. zabránit působení kyslíku na potravinu - vakuování; modernější použití jsou tyčinky s rozpráškovanou ocelí - vakuované jídlo s tímto práškem vydrží při pokojové teplotě i 2 roky 3. zabránit účinku radiace (např. trojobal balení mléka, ...) - stačí i alobal na stěnách sklepa = snížení radiace o min 95% 4. kryogenní zamrazení Kukuřici stačí jen vysušit. Zbavit listů, rozložit na balkón na zem v létě maximálně ve dvou vrstvách a každý den po dobu 7 dní obracet. Pak dosušit na koberci v bytě. Takto sušený klas vydrží snad věčně. Při použití se klasy namočí do vody min. 12 - 24hodin (déle začne kvašení). Uvařit v hrnci a po vychladnutí ořezat pilkovým nožem. Proprat rukama a odrbat třením "fialové okvětních listky" a ty propláchnutím ve sprše odstranit. Nyní vařit zrno min. 35min v tlakovém hrnci (po přivedení k varu nasadit víko, počkat na natlakování a stáhnout plamen). Po vychlazení je možné již používat jako měkké zrno. Osobně zrno propláchnu vodou a mixuji 10min v mixéru. Kaši přidávám do chleba v poměru 600g mixu (asi 1/3 je z toho voda) a 700g pšeničné mouky (+ 60g vody, 42g kvasnic, lžička cukru, soli, kmínu). Těsto se nesmí lepit a v pekárně se nechá nakvasit (2:40) a upéct(1:00 - 1:30).


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB