Stručný popis výrobku:
Tato tradiční pochoutka získala své jméno podle šumavských luk. V současné době tento lahodný sýr s modrozelenou plísní už nezraje jako dříve ve skalních štolách, ale v moderních klimatizovaných nadzemních sklepích.
Výroba nivy, plísňového sýru typu rokfóru, trvá i se zráním jeden měsíc. Nezaměnitelnou chuť jí dodává kultura Penicillium rocqueforti, kterou si sýraři pěstují v závodové laboratoři a postup si bedlivě střeží.
K sýru se skvěle hodí plná červená vína, například Shiraz Cabernet nebo Chianti.
Složení výrobku:
Tuk v sušině 45 %, sušina 52 %
mléko, jedlá sůl, mlékařské kultury, ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti
Výživové údaje:
100 g | %RHP/100 g | |
energetická hodnota | 328 kcal/1363 kJ | |
tuky celkem | 26 g | |
z toho nasycené mastné kyseliny | 17 g | |
sacharidy | 0,6 g | |
z toho cukry | 0,6 g | |
bílkoviny | 23 g | |
sůl | 3,7 g |
RHP = referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/2 000 kcal)
Alergeny:
mléko, mlékařské kultury