Stručný popis výrobku:

Tato tradiční pochoutka získala své jméno podle šumavských luk. V současné době tento lahodný sýr s modrozelenou plísní už nezraje jako dříve ve skalních štolách, ale v moderních klimatizovaných nadzemních sklepích.

Výroba nivy, plísňového sýru typu rokfóru, trvá i se zráním jeden měsíc. Nezaměnitelnou chuť jí dodává kultura Penicillium rocqueforti, kterou si sýraři pěstují v závodové laboratoři a postup si bedlivě střeží.

K sýru se skvěle hodí plná červená vína, například Shiraz Cabernet nebo Chianti.

Složení výrobku:

Tuk v sušině 45 %, sušina 52 % 

mléko, jedlá sůl, mlékařské kultury, ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti

Výživové údaje:

100 g %RHP/100 g
energetická hodnota 328 kcal/1363 kJ
tuky celkem 26 g
z toho nasycené mastné kyseliny 17 g
sacharidy 0,6 g
z toho cukry 0,6 g
bílkoviny 23 g
sůl 3,7 g

RHP = referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/2 000 kcal)

Alergeny:

mléko, mlékařské kultury