Batáty (čili sladké brambory) plodí rostlina z čeledi svlačcovitých – povijnice jedlá. V tropických oblastech Ameriky, odkud pochází, dorůstají výhony této poléhavé rostliny až pětimetrové délky. Jejich bílé, růžově až purpurově zbarvené květy jsou velmi podobné ozdobným svlačcům.
Hlízy těchto obřích sladkých brambor mají různě protáhlé tvary a jejich barva je nažloutlá až oranžová. Batáty jsou velmi výživné a mají o polovinu vyšší nutriční hodnotu než brambory. Vedle škrobu obsahují také vlákninu, vitamíny A, C a B6.
Pokud byste si chtěli pěstovat batáty na své zahrádce, není to žádný problém. Předpěstované výhonky z hlízy zasadíme na přelomu května a června poměrně hluboko do půdy a pěstujeme je úplně stejně jako brambory.
Batáty sklízíme v září či začátkem října. Uskladníme je na suchém, chladném a dobře větraném místě. Malé hlízky určené k jarní výsadbě uložíme do beden s pískem nebo s rašelinou.
Před kuchyňskou úpravou batáty dokonale očistíme kartáčkem nebo oloupeme. Můžeme je vařit nakrájené na kostky, dusit, péct či zapékat v troubě nebo smažit jejich plátky na oleji jako chipsy. Pro děti je výborná a velmi chutná batátová kaše.
Recept na zahřívací batátovou polévku se zázvorem máme ZDE
Recept na batátové hranolky naleznete ZDE
Recept na batátovou kaši s česnekem se nachází ZDE
Recept na pečené batáty s jablky je ZDE