Tradice

Vyberte si z 109 článků

21 února., 2014
Tipy a rady, Tradice,

21. únor = Světový den mateřského jazyka

Jazyk slouží nejen ke komunikaci, ale je rovněž důležitým prostředkem k vyjádření kultury a identity lidí. Bohužel mnoha jazykům na celém světě hrozí zánik. Údajně každé dva týdny s posledním mluvčím nepřežije jeden další jazyk.
Číst dále »
0 komentářů
9 září., 2013
Tipy a rady, Tradice,

Víte, co jsou to Štramberské uši?

Možná si ještě vzpomínáte, že tato pochoutka ze severní Moravy získala jako naše první tuzemská specialita evropskou ochrannou známku. Co to tedy vlastně jsou Štramberské uši, jakou mají historii a jaký je recept na jejich upečení doma? To vše vám prozradíme.
Číst dále »
0 komentářů
17 května., 2013
Tipy a rady, Tradice,

Co jsou to Letnice?

Letnice – nebo také Svatodušní svátky – jsou svátky pohyblivé. Slaví se 50 dní po Velikonocích, a to vždy dva dny – v neděli (nazvanou také Svatodušní nedělí) a v pondělí (neboli Svatodušní pondělí). Jsou vlastně vyvrcholením Velikonoc a především oslavují probuzenou přírodu a její první sklizeň .
Číst dále »
0 komentářů
26 března., 2013
Tipy a rady, Tradice,

Co jsou to zvykoslovné předměty?

Na různých velikonočních výstavách se objevují předměty, které dnes nazýváme obyčejové nebo také zvykoslovné. Tyto předměty přímo souvisejí se zvyky, s obřady a obyčeji. Pro Velikonoce jsou to např. typické kraslice zdobené přírodními materiály a barvami či pomlázky vyrobené z vrbového proutí.
Číst dále »
0 komentářů
30 listopadu., 2012
Tipy a rady, Tradice,

Dokonalé perníkářské umění

Dodnes v mnoha českých domácnostech nesmějí o vánočních svátcích na stole chybět medové perníčky zdobené cukrovou polevou. Řada hospodyněk si podle rodinných receptů vyrábí perníkové cukroví sama, řada jich hotové výtvory raději nakoupí na trhu, kde bývají k dostání doslova umělecké kousky…
Číst dále »
0 komentářů
8 října., 2012
Tipy a rady, Tradice,

Jak se jedlo a pilo za Rudolfa II.

Prostřený stůl je dnes tak běžnou záležitostí, že si ani neuvědomujeme, jak pozvolna se ujímaly a měnily jednotlivé součásti jídelního náčiní, nádobí a návyky stolování vůbec. Pojďte se spolu s námi podívat do doby středověku, kdy se nesmělo říhat, srkat či mlaskat, ale jídlo se nabíralo prsty a ty se pak utíraly do ubrusu…
Číst dále »
0 komentářů

Křesťanské Velikonoce

Velikonoce neboli slavnost vzkříšení Krista je vrcholem liturgického církevního roku. Koncil nicejský (325) určil po delším sporu datum Velikonoc na neděli po prvním jarním úplňku, který nastane po průchodu Slunce jarním bodem.
Číst dále »
0 komentářů

Kraslice zvané chodské straky

Kraslice jsou oblíbeným a vytříbeným projevem lidového umění. Původně ryze velikonoční činnost se postupně přetvořila do podoby svérázné tvůrčí kategorie, kterou se zabývá celá řada lidí. V malování kraslic se pořádají soutěže a malíři kraslic se jejich zdobení věnují se zaujetím prakticky po celý rok.
Číst dále »
2 komentáře

Moravské kraslice

Třebaže prastarý kultovní a ochranný původ a význam mnohých zdobících motivů byl již zapomenut, dodnes přetrvává umělecká hodnota kraslic, které jsou průkazným dokladem lidové řemeslné zručnosti. Dnes jsou především dárkovým a upomínkovým předmětem.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky