Čočka je plodina, kterou znaly již stavitelé pyramid. Patřila k potravě nejchudších; na sever se však dovážela a byla dostupná jen vyvoleným. Ostatně i u nás patřila před lety k podpultovým záležitostem. Vozili jsme si ji z NDR, kde ji před Čechy schovávali, stejně jako my před nimi banány.
Přejeme vám krásné Vánoce s našimi recepty a články plnými tipů a rad. Ať vánoční svátky strávíte se svými nejbližšími, v klidu a v pohodě. Ať vám zdraví slouží a ve zdraví si užijete každý den ve svém životě.
Každý připravuje bramborový salát trochu jinak – někdo použije pouze majonézu, jiný trochu zakysané smetany, další zase přidá pokrájenou šunku či uzené maso. Tajemství, které z něj dělá ten jediný a pravý, se často dědí z generace na generaci.
Na vánočním stole by rozhodně neměla chybět voňavá vánočka zdobená mandlemi či rozinkami. Přečtěte si, jak na ní připravit těsto, jak ji správně uplést a také něco o tom, že vánočky se dříve dávaly jako dárek a že se dovnitř zapékaly mince – pro štěstí a zdraví toho, kdo je objevil.
Že je to zkrátka tradice a na tom stole vám ležet bude, i když ho ve finále vlastně nikdo od vás zase až tak nemusí? Řeč je o typickém českém štědrovečerním kaprovi.
Nakoupit dárky, stromeček, umýt okna, uklidit, vyzdobit, napéct. Každoroční rutina téměř každé hospodyňky. Když máte štěstí, v klidu si vše rozplánujete, abyste stíhali všechny povinnosti a mohli si užít vánoční pohodu. A vše z vašeho plánu vám vyjde. Uklizeným a nazdobeným domovem se line vůně cukroví, vánočky a jiných pochutin a vy se můžete v klidu usadit a užívat si volna. Jenže ouha!
Nemáte čas na pečení vánočního cukroví, ale honí vás mlsná? Nenechte se doběhnout a připravte si spolu s námi rychlé nepečené cukroví. Zvládnete ho i na poslední chvíli.