Také jste si mysleli, že nákupem ovoce a zeleniny na farmářských trzích děláte to nejlepší pro své zdraví?! Z omylu vás vyvede test MF DNES, který u některých vzorků zjistil používání chemických postřiků.
Severovýchodní oblast České republiky tvoří pohoří Moravskoslezských Beskyd a Vsetínských vrchů. Tento region, nazvaný podle pastevců ovcí (valachů) Valašsko, byl osídlen ve 12. století. Spojením kultury horských pastevců a zemědělců, kteří se usadili v údolích, vznikla velmi osobitá kultura, zachovala se působivá lidová architektura dřevěných staveb a dodnes se uchovává silná folklórní tradice.
Dalo by se říct, že „Co Čech, to houbař“, ale jen málokterý z nás zná houby opravdu dokonale. Jedním z nich je pan Jiří Mika ze Staré Role u Karlových Varů, který pro nás (mimo jiné) připravuje houbařské soutěže. Pojďme se podívat na její druhý díl.
Každý z nás žije v nějakém městě nebo obci a ty mají také svůj název. Jenže víme, jak a proč takový název vznikl, jaká je jeho historie? Mnohdy se může jednat jen o pověsti nebo příběhy, které si lidé v dané obci sami vytvořili, jinde může mít název obce svoje hlubší, řekněme vědecké kořeny.
První reálné družstvo, které vzniklo na území současné České republiky, bylo založeno již v roce 1847. V tomto druhém díle vám přinášíme pokračování stručného přehledu historie českého spotřebního družstevnictví.
Každý z nás žije v nějakém městě nebo obci a ta má také svůj název. Jenže víme, jak a proč takový název vznikl, jaká je jeho historie? Mnohdy se může jednat jen o pověsti nebo příběhy, které si lidé v dané obci sami vytvořili, jinde může mít název obce svoje hlubší, řekněme vědecké kořeny
Jižní Čechy oplývají bohatstvím ryb a hub, díky velkému množství rybníků, ale jsou tu i přehrady zvláště Lipno… a samozřejmě lesy. Své má také na svědomí poměrně teplé počasí s větším počtem meteorologických srážek. Kromě tradičních jídel, se na tomto území objevují i jídla nová, která přichází poslední dobou, díky turistickému ruchu od sousedů, ale s ohledem na dostatek kvalitních sladkovodních ryb, jsou zde i kuchařské návody na jejich netradiční využití.