Tipy a rady

Vyberte si z 1080 článků

Pohostinné Valašsko

Severovýchodní oblast České republiky tvoří pohoří Moravskoslezských Beskyd a Vsetínských vrchů. Tento region, nazvaný podle pastevců ovcí (valachů) Valašsko, byl osídlen ve 12. století. Spojením kultury horských pastevců a zemědělců, kteří se usadili v údolích, vznikla velmi osobitá kultura, zachovala se působivá lidová architektura dřevěných staveb a dodnes se uchovává silná folklórní tradice.
Číst dále »
0 komentářů
31 května., 2011
Tipy a rady, Zahrada,

Houbařská soutěž II.

Dalo by se říct, že „Co Čech, to houbař“, ale jen málokterý z nás zná houby opravdu dokonale. Jedním z nich je pan Jiří Mika ze Staré Role u Karlových Varů, který pro nás (mimo jiné) připravuje houbařské soutěže. Pojďme se podívat na její druhý díl.
Číst dále »
0 komentářů

Proč se tak jmenují? 3. díl: Krasoňov

Každý z nás žije v nějakém městě nebo obci a ty mají také svůj název. Jenže víme, jak a proč takový název vznikl, jaká je jeho historie? Mnohdy se může jednat jen o pověsti nebo příběhy, které si lidé v dané obci sami vytvořili, jinde může mít název obce svoje hlubší, řekněme vědecké kořeny.
Číst dále »
0 komentářů

Historie spotřebních družstev – 2. díl

První reálné družstvo, které vzniklo na území současné České republiky, bylo založeno již v roce 1847. V tomto druhém díle vám přinášíme pokračování stručného přehledu historie českého spotřebního družstevnictví.
Číst dále »
0 komentářů

Proč se tak jmenují? 2. díl: Rakovník

Každý z nás žije v nějakém městě nebo obci a ta má také svůj název. Jenže víme, jak a proč takový název vznikl, jaká je jeho historie? Mnohdy se může jednat jen o pověsti nebo příběhy, které si lidé v dané obci sami vytvořili, jinde může mít název obce svoje hlubší, řekněme vědecké kořeny
Číst dále »
0 komentářů

Ryby a houby v jihočeské kuchyni

Jižní Čechy oplývají bohatstvím ryb a hub, díky velkému množství rybníků, ale jsou tu i přehrady zvláště Lipno… a samozřejmě lesy. Své má také na svědomí poměrně teplé počasí s větším počtem meteorologických srážek. Kromě tradičních jídel, se na tomto území objevují i jídla nová, která přichází poslední dobou, díky turistickému ruchu od sousedů, ale s ohledem na dostatek kvalitních sladkovodních ryb, jsou zde i kuchařské návody na jejich netradiční využití.
Číst dále »
0 komentářů

Jihočeská kuchyně

Jihočeské kuchyně používá nejvíce dva atributy – sladkovodní ryby a houby. Ale nejen těmito pochutinami „živ je Jihočech“.
Číst dále »
0 komentářů

V Norsku si na ledovec nesahejte!

Švédsko, Finsko, Dánsko, Norsko – to jsou čtyři skandinávské země, které jsou natolik zajímavé, že je těžké ve stručnosti popsat jejich jedinečnost. Tentokrát se vydáme do čtvrté z nich, ovšem rozhodně ne poslední svým významem!
Číst dále »
0 komentářů

Historie spotřebních družstev – 1. díl

První reálné družstvo, které vzniklo na území současné České republiky, bylo založeno již v roce 1847. Počínaje tímto prvním dílem bychom vás rádi provedli bohatou historií i současností spotřebního družstevnictví – dnes právě od roku 1847 až do konce 1. světové války.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky