Jídlo a vaření

Vyberte si z 245 článků

Odlehčený masopust

Ačkoliv by se dle slov „maso“ a „půst“ mohlo zdát, že se jedná hlavně o postní čas, doba masopustní patřila k největším oslavám roku. Kromě dlouhých oslav, svateb a tanečních zábav patří toto období především hojnému hodování.
Číst dále »

Máte rádi koblížky?

Tenhle baculatý neposeda jménem koblížek se při svém putování světem zatoulal skutečně i do těch nejodlehlejších krajů. U nás nesmí chybět nejen na masopustním stole, ale během všedních dnů po něm sáhne řada z nás jako po rychlé snídani či hříšně sladkém dezertu ke kávě.
Číst dále »

Kupujeme mléčné výrobky

Jak praví klasik a text známé dětské písničky: „Výrobky mléčné, to je marné, jsou blahodárné a věčné.“ Pojďte se nyní s námi podívat, jak vybrat skutečně kvalitní výrobek, aby mléčný pramen zdraví skutečně fungoval.
Číst dále »

Jak udělat dobré knedlíky?

Populární knedlo-zelo-vepřo má své kořeny už v 19. století. Ale nikdo na světě nemá naše proslulé knedlíky s vejci a pochoutkou nad pochoutky je například náš ovocný knedlík. Češi rovněž drží většinu světových rekordů v pojídání knedlíků.
Číst dále »

Jak na pečení masa

Která hospodyňka by si nechtěla zjednodušit pravidelné postávání u plotny? Pečení masa v troubě je nenáročné a ušetří nám čas i energie. A v pekáči je to pak hotový svátek!
Číst dále »

Umíte dělat různé druhy knedlíků?

Jestli jste si mysleli, že knedlík může být jen kynutý, houskový, bramborový a ovocný, nebyla to v žádném případě pravda. Přečtěte si s námi následující text a budete žasnout nad tím, kolik knedlíků nabízí nejen naše česká kuchyně, ale i kuchyně našich sousedů.
Číst dále »

Malý atlas sýrů Ranko

Milovníci sýrů mají jistě v malíčku sýry naši privátní značky Ranko. Co však o jednotlivých druzích víme? Jaký je jejich původ, historie, kuchyňské využití? Podívali jsme se sýrům Ranko na zoubek či do rodného listu a sestavili jsme pro vás následující malý sýrový lexikon.
Číst dále »

Jaké známe druhy rýže?

Proč u všech všudy existuje tolik druhů rýže? Vždyť je snad úplně jedno, kterou z nich použiju do rizota! Chyba lávky! Také u rýže byste měli hledět na to, jaký pokrm chcete připravit, a podle toho zvolit ten správný typ.
Číst dále »

Tipy na zimní polévky

Poctivá hutná polévka se stává hitem současného jídelníčku. Není složitá na přípravu, nezatíží peněženku, snědená je v cukuletu a hlavně v chladných dnech dokáže pořádně zahřát. Navíc nabízí bezpočet variant, takže se hned tak neojí. Schválně, jaká je vaše oblíbená?
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky