Jídlo a vaření

Vyberte si z 246 článků

Vepřové maso jíme nejvíc

Ať se vyznavači zdravých stravovacích trendů sebevíc snaží, vepřové maso v české kuchyni stále vládne (činí téměř 55% z celkové spotřeby masa). Méně prorostlý kousek pašíka našemu zdraví rozhodně neuškodí, navíc je zdrojem bílkovin a vitaminu B1. Jen tím bůčkem bychom se každý den ládovat neměli.
Číst dále »

Nebojme se potravin v prášku

Moderní vítr nám přivál do kuchyně nemálo hodnotných pomocníků a jedním z nich jsou i práškové potraviny. Pokud si však pod tímto pojmem představujete směs „éček“ a nezbedných chemických přísad, musíme vás vyvést z omylu – z prášku se v současné době vaří už i zdravé pokrmy.
Číst dále »

Kupujeme kuře

Pro svou snadnou kuchyňskou přípravu a přijatelnou cenu se z kuřat stala oblíbená součást českého jídelníčku. Spotřeba drůbežího masa u nás navíc stále stoupá. My vám poradíme, co bychom měli sledovat při nákupu kuřete v obchodě.
Číst dále »

Je to džem, nebo marmeláda?

Také jste si mysleli, že džemy se od marmelád liší tím, že se vyrábí rozvařením celého ovoce a obsahují jeho kousky, zatímco řidší marmelády se dělají svařením ovocné šťávy a kousky ovoce v sobě tudíž nemají? Tak na tohle dělení můžete nyní zapomenout, protože od našeho vstupu do Evropské unie už je to všechno jinak.
Číst dále »

Znáte historii knedlíků?

Tak jako je propojena historie střední Evropy, je propojena i její kuchyně. Nezřídka se proto vedou bitvy o prapůvod té či oné lahůdky. A u knedlíků tomu není jinak – existují jich na stovky variant. Na talíři tak můžeme objevit knedlíky kynuté, bramborové, houskové, karlovarské, krupicové, špekové, tvarohové, ovocné i plněné nejrůznější zeleninou.
Číst dále »

Co ochutnat z finské kuchyně?

Už jste ochutnali finskou kuchyni? I když není tak proslulá jako některé jiné mezinárodní kuchyně, najdete v ní řadu pokrmů, které stojí za to vyzkoušet. A jaké chutě vám nabídnou finské pokrmy?
Číst dále »

Seznamte se s ukrajinským kvasem

Budete-li poznávat ukrajinskou kuchyni, neměli byste kromě tradičních pokrmů (boršč, šašliky, čebureky, varenyky, pirohy…) zapomenout ani na oblíbené ukrajinské nápoje. Tím nejrozšířenějším je kvas.
Číst dále »

Co bychom měli vědět o ukrajinské kuchyni?

Rádi ochutnáváte mezinárodní kuchyně? Snad v každé najdete alespoň nějaké pokrmy, které vám zachutnají. Dnes si přiblížíme ukrajinskou kuchyni. Na co se můžete těšit?
Číst dále »

Jak Francouzi stolují

Francouzi mají svůj specifický způsob stolování, který se od toho našeho v mnohém liší. V čem konkrétně a dalo by se něco z něj přenést do našeho stylu stolování?
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky