Jídlo a vaření

Vyberte si z 245 článků

Co je to bujabéza?

Bouillabaisse, čteno bujabéza. Tento krkolomný název téměř připomínající kouzelnou formuli z knihy černé magie je ve skutečnosti označením pro skromný a tradiční pokrm marseillských rybářů.
Číst dále »

Jak na šupináče?

Možná patříte mezi ty, kteří si raději zakoupí vánočního kapra již vykuchaného a nemáte tak doma zbytečnou práci s jeho zabitím. Přesto těm ostatním poradíme, co dělat, abychom se s kaprem nečekaně neocitli ve vaně, nehonili ho po stole, v horším případě po podlaze.
Číst dále »

Jak jsme jedli v dobách minulých?

Co nám zůstalo a co se v našem jídelníčku od roku 1993 změnilo? Občas není na škodu poohlédnout se o pár let zpět a zamyslet se nad dřívějším životním stylem. Jak jsme se stravovali před pětadvaceti a více lety?
Číst dále »

Co dělat se zbytky masa?

Ačkoliv maso obvykle zmizí z talíře jako první, jsou dny, kdy se vám nepodaří jej nanormovat tak, jak byste si přáli. Jak s takovým přebytkem naložit?
Číst dále »

Co s přebytkem rýže?

Normování rýže je úkol hodný matematika. Pokud vám při vaření „ujede“ ruka, nedělejte si z toho těžkou hlavu. Nabízíme širokou škálu dobrot, do nichž přebytky snadno zužitkujete, takže s námi nepřijde ani zrníčko nazmar!
Číst dále »

Jak udělat maso šťavnaté

Sníte o šťavnatém křehkém masíčku, které se rozplyne v ústech. Ale realita je bohužel jiná. I když výsledek připomíná tuhou podešev, nemusíte se s ním hned loučit. Existuje pár kuchařských triků, jak zachránit vysušené maso a povýšit ho zpět na lahůdku.
Číst dále »

Co prozradí obal?

Obal je to, co výrobek prodává. V posledních letech je naštěstí i tím, co chrání spotřebitele, aby nekupovali zajíce v pytli. Pokud ještě nepatříte k těm, kteří v obchodě zkoumají informace uvedené na potravinách, je pravý čas začít.
Číst dále »

Nezapomeň svačinu!

Kolikrát jsme tento maminčin pokyn v době školní docházky slýchali… a kolikrát ho nesplnili, čehož jsme pak během vyučování, když nám kručelo v břiše, hodně litovali. Zvlášť když jsme se ani „nestačili“ nasnídat. Přečtěte si, jak je snídaně se svačinou pro naše děti důležitá.
Číst dále »

Jak udělat jíšku?

Jíška je kašovitá směs z hladké nebo polohrubé mouky a rostlinného tuku nebo másla, sádla nebo oleje. Poradíme vám, jak ji připravit, aby byla naprosto dokonalá.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky