Jídlo a vaření

Vyberte si z 265 článků

Vinná klobása

Vinnou klobásu odborníci přirovnávají k extravagantní dámě s mnoha zvláštnostmi. Buď si ji zamilujete (to většinou opravdoví gurmáni), nebo se jí ani nedotknete. V tom případě ale nevíte, oč přicházíte.
Číst dále »

Víno v kuchyni

Víno do kuchařských knih právem patří. Byla by škoda považovat ho za manýrismus vysoké gastronomie. O snoubení tohoto božského nápoje s jídlem se napsalo mnohé. Nechte se povýšit na kuchaře – sommeliéry a doveďte oblíbené recepty díky vínu k dokonalosti.
Číst dále »

Vinařský slovník

Přestože se o Češích mluví jako o národu pivařů, obliba vína každoročně stoupá. Abyste nemuseli v obchodě tápat, pro jakou lahev se rozhodnout, a ve sklípku nebo vinném lístku se neztráceli, nabízíme slovník nejdůležitějších pojmů každého začínajícího milovníka tohoto královského moku.
Číst dále »

Co jste možná nevěděli o cibuli

Cibuli zná každý. Setká se s ní již od mládí a její štiplavé účinky nás nutí až k pláči. Pro mnohostranné léčivé účinky, které byly potvrzeny i po vědecké stránce, je doporučována jako přírodní léčivo. Věděli jste ale například, že s ní můžeme vyčistit lakovanou obuv nebo kabelku?!
Číst dále »

Zavařování nás baví!

Každý z nás jistě miluje pohled na vlastnoručně vypěstovanou zeleninu a stromy obsypané slaďoučkým ovocem. Co ale dělat, když všechna tato nadílka rychle dozrává a my ji nestíháme zkonzumovat? Potom přichází na řadu její zakonzervování a zpracování.
Číst dále »

Jak si udělat domácí kefír

Věděli jste, že doma vyrobený kefír obsahuje až 10 x více probiotických organismů než kefír kupovaný, který prochází pasterizací? Navíc je jeho domácí výroba opravdu velmi jednoduchá.
Číst dále »

Děláme zeleninové placky

Levné, rychlé, vždy něčím originální a hlavně vynikající. Říkejme jim, jak chceme. Zeleninové placky, řízečky či karbanátky nás prostě dostaly! Navíc na ně můžeme použít zeleninu mraženou, čerstvou, předvařenou, krájenou, strouhanou i mixovanou.
Číst dále »

Znáte créme brulée?

Křehká a křupavá karamelová krusta, pod kterou se skrývá sametový vanilkový krém rozplývající se na jazyku, to je créme brulée. A ačkoliv jde o dezert velmi sofistikovaný, jeho příprava je velice snadná a vytvořit si jej tak můžete i doma.
Číst dále »

Jak udělat red velvet dort?

Nejste zrovna mistři cukráři, ale přesto byste se chtěli blýsknout na rodinné oslavě, na rozlučce s kolegy nebo jen tak před přáteli krásným dortem? Pokud nejste zrovna kreativní, co se pečení a zdobení dezertů týče, nevěste hlavu! Přesně pro vás přinášíme následující návod.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky