Jídlo a vaření

Vyberte si z 240 článků

Slané Vánoce

Když už vůně vanilky a skořice chuťové buňky neláká, přichází čas na slané dobroty. Po nich se na svátečním stole rychle zapráší.
Číst dále »
0 komentářů

Jak se plete vánočka

Na vánočním stole by rozhodně neměla chybět voňavá vánočka zdobená mandlemi či rozinkami. Přečtěte si, jak na ní připravit těsto, jak ji správně uplést a také něco o tom, že vánočky se dříve dávaly jako dárek a že se dovnitř zapékaly mince – pro štěstí a zdraví toho, kdo je objevil.
Číst dále »
0 komentářů

Vánoční cukroví na poslední chvíli

Nakoupit dárky, stromeček, umýt okna, uklidit, vyzdobit, napéct. Každoroční rutina téměř každé hospodyňky. Když máte štěstí, v klidu si vše rozplánujete, abyste stíhali všechny povinnosti a mohli si užít vánoční pohodu. A vše z vašeho plánu vám vyjde. Uklizeným a nazdobeným domovem se line vůně cukroví, vánočky a jiných pochutin a vy se můžete v klidu usadit a užívat si volna. Jenže ouha!
Číst dále »
0 komentářů

Cukrářské a pekařské S.O.S.

Zatímco experimentování v kuchyni může být příjemně vzrušujícím zážitkem, cukrařina a pekařina je oborem, v němž jsou pravidla pevně daná. A snažit se je změnit není nejmoudřejší. Na co si dát pozor a jak napravit katastrofu na poslední chvíli? Poradíme vám, jak problém vyřešit.
Číst dále »
0 komentářů

Bezlepkové vánoční cukroví

Vánoční martyrium je v plném proudu a všude je cítit vanilka, skořice a perník. Také mlsně chodíte okolo a odoláváte všem sladkým pokušením? Patříte vy nebo vaši blízcí mezi ty, kteří lepek nesnesou nebo se ho cíleně zdržují? Netřeba zoufat. Lahodné rohlíčky či rumové kuličky si můžete dopřávat rovněž a bez problémů. Základem je vybrat vhodnou mouku a potom už se v podstatě nemusíte omezovat. Vyberte si z následujících receptů a užijte si ty pravé sladké Vánoce.
Číst dále »
0 komentářů

Začínáme péct vánoční cukroví

S první adventní nedělí přichází i čas pečení prvního vánočního cukroví. Nejlepší je začít cukrovím, které potřebuje rozležet a změknout – tedy linecké, košíčky, perníčky, ořechy, marokánky a podobné laskominy. Tak hurá do voňavého a krásného pečení!
Číst dále »
0 komentářů

Vůně perníkové chaloupky

Medové pečivo vždy patřilo k slavnostním obřadům, bylo známé dokonce již v dávné minulosti. Pochutnávali si na něm egyptští faraoni i členové Šalamounova dvora. Perníkové srdce dodnes nesmí chybět na žádné pouti, perníkové dobroty neodmyslitelně patří k mikulášské nadílce a hlavně k Vánocům. I domácí perníkové pečení je krásná a voňavá práce, při které vám děti jistě rády budou pomáhat.
Číst dále »
0 komentářů

Polévkové knedlíčky nemusí být jen játrové

Játrové knedlíčky spolu s hovězím vývarem tvoří jeden ze základních kamenů české kuchyně. Umíte si ovšem představit i jiné varianty kulaťoučké polévkové zavářky? Nabídneme vám dobroty, o něž se nemůžete ochudit. Protože tak jako třešnička korunuje dort, polévku zase dělají knedlíčky.
Číst dále »
0 komentářů

Polévkové tipy a rady

Uvařit dobrou polévku není až na výjimky nic těžkého. Pokud navíc znáte ty správné polévkové triky, bude to pro vás úplná brnkačka.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky