Jídlo a vaření

Vyberte si z 245 článků

Kynutý knedlík není žádná věda

Každá správná hospodyňka by si měla poradit s kynutým knedlíkem. Je totiž naprostou klasikou na svátečním stole a potěší nejednoho strávníka napříč věkem i společenským postavením. Jak se s tímto úkolem poprat, abyste z bitvy vzešli jako vítězové?
Číst dále »

Jak udělat kynuté těsto?

Udělat dobré kynuté těsto není zas tak velký problém, jak si většina kuchařů a kuchařek myslí. Je však zapotřebí dodržet některé zásady a pak se již těšit na různé koláče, vdolky, koblihy, záviny či šneky.
Číst dále »

Jak se peče chleba z kvásku

Křupavý, ještě teplý a vonící po celém domě. Takový by měl být poctivý domácí chléb. Dříve jej hravě zvládla každá správná hospodyňka a rodinné recepty se předávaly jako zlato.
Číst dále »

20. ledna = Mezinárodní den sýrů

Ať už patříte mezi milovníky sýra, nebo se jen rádi necháte zlákat jemnou vůní čerstvé mozzarelly či intenzivním aroma zralého hermelínu, 20. leden je ideální příležitostí, jak si tento kulinářský skvost náležitě vychutnat.
Číst dále »

Řekněte ano kozím a ovčím sýrům

Patříte k milovníkům sýru? Dopřáváte si tuto lahůdku ve všech rozmanitých podobách, nebo se řadíte mezi vyznavače klasiky? Dnes se zakousneme do kozích a ovčích lahůdek a přesvědčíme vás, že zůstávat pořád u hermelínu nebo eidamu by byla škoda.
Číst dále »

Na Nový rok čočku

Čočka je plodina, kterou znaly již stavitelé pyramid. Patřila k potravě nejchudších; na sever se však dovážela a byla dostupná jen vyvoleným. Ostatně i u nás patřila před lety k podpultovým záležitostem. Vozili jsme si ji z NDR, kde ji před Čechy schovávali, stejně jako my před nimi banány.
Číst dále »

Děláme bramborový salát

Každý připravuje bramborový salát trochu jinak – někdo použije pouze majonézu, jiný trochu zakysané smetany, další zase přidá pokrájenou šunku či uzené maso. Tajemství, které z něj dělá ten jediný a pravý, se často dědí z generace na generaci.
Číst dále »

Jak se plete vánočka

Na vánočním stole by rozhodně neměla chybět voňavá vánočka zdobená mandlemi či rozinkami. Přečtěte si, jak na ní připravit těsto, jak ji správně uplést a také něco o tom, že vánočky se dříve dávaly jako dárek a že se dovnitř zapékaly mince – pro štěstí a zdraví toho, kdo je objevil.
Číst dále »

Nechci kapra k večeři!

Že je to zkrátka tradice a na tom stole vám ležet bude, i když ho ve finále vlastně nikdo od vás zase až tak nemusí? Řeč je o typickém českém štědrovečerním kaprovi.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky