Jídla letem světem

Vyberte si z 50 článků

Ochutnejte čokoládu z celého světa

S čokoládou je to jako s vínem. Kolik druhů kakaových bobů, kolik oblastí, kde se pěstují, dokonce i na jakých plantážích – tolik nejrůznějších chutí může výsledný produkt nabídnout. Dá se o nich vyprávět se stejnou láskou, s jakou sommeliéři popisují pocity, které na jazyku vyvolá víno z té které oblasti.
Číst dále »

Italské výrobky COOP nyní i u nás!

V českých prodejnách COOP se nyní můžete nově setkat s vybranými italskými výrobky značky COOP. Vyzkoušejte tu nejlepší italskou kvalitu a chuť – bez toho, že byste opustili hranice naší země.
Číst dále »

Zvěřina na talíři

Aby nám zvěřina chutnala co nejlépe, to nezáleží jen na druhu zvěře a její úpravě, ale i na době, kdy byla zvěř ulovena, na zdraví lesní zvěře a na způsobu odležení masa před přípravou pokrmu. Přečtěte si naše tipy na samotné zpracování konkrétního masa.
Číst dále »

Co se kde zvláštního jí?

Jiný kraj – jiný mrav, říká se, a u jídla to platí stoprocentně. Dali byste si také varlata grilovaných klokanů, smažené cvrčky, vařené mravence nebo třeba takové kapří ocasy? Seznamte se s velice zvláštními chutěmi a jídelníčky v různých zemích…
Číst dále »
1 října., 2019
Jídla letem světem

Víte, co je frikasé?

Někdy rovněž psáno jako fricassée. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde o pokrm fritovaný a velice noblesní, jedná se vlastně o klasický, léty prověřený francouzský recept, který sestává z krájeného bílého masa, vařeného nebo dušeného v bílé omáčce.
Číst dále »

Co je to bujabéza?

Bouillabaisse, čteno bujabéza. Tento krkolomný název téměř připomínající kouzelnou formuli z knihy černé magie je ve skutečnosti označením pro skromný a tradiční pokrm marseillských rybářů.
Číst dále »

Což takhle dát si pirohy?

Většina z nás si myslí, že čím více na východ od českých hranic vyrazí, tím spíše ochutná vynikající pirožky. Ale ruské pirohy, francouzské briošky, americké knish či britské cornish pasty vypadají téměř stejně, chutnají téměř stejně a co víc – mají stejné základy. Které z nich ochutnáte vy?
Číst dále »

Prvorepubliková kuchyně nebyla černobílá

Když se řekne prvorepubliková kuchyně, nejspíš se většině čtenářů vybaví slavnostně prostřené stoly paní továrníkové či lékárníkové. Realita je ovšem mnohem skromnější, než se z filmů pro pamětníky může zdát. Ale neznamená to, že byste si před sto lety na obědě či večeři nepochutnali.
Číst dále »

Opancéřovaná pochoutka: krab, humr a langusta

Mají krunýř, jako kdyby se chystali do boje. Odstrašují svým vzhledem či silnými klepety. Přesto jejich tvrdá schránka skrývá měkoučké masíčko, kterým nepohrdne žádný gurmán. Krab, humr a langusta. Co mají společného a v čem se liší? A jste si jistí, že si nepletete humra s langustou?
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky