Zatímco v Česku vede knedlík ve tvaru válce, u německých a rakouských kolegů vítězí kulaté knedlíky či noky. Ale knedlíky nejsou pouze středoevropskou výsadou. V Anglii můžete ochutnat místní dumplings, které doplňují vývarové polévky nebo se podávají na sladko polité nejrůznějšími sirupy.
V dobách dřívějších nebyl knedlík rozhodně řazen mezi přílohy, ale na talíři figuroval jako hlavní jídlo. Jeho název pochází z německého slova „knödel“, které původně označovalo smažené masové kuličky s máčenou houskou.
Později se knedlík začal připravovat z mouky a vařil se ve vodě. Na svědomí jej má prý vojenský kuchař, kterému za války pobořili pec. Měl zadělané těsto na chleba, a tak ho nenapadlo nic lepšího než jej uvařit ve vodě! No a první vařený knedlík byl na světě.
Z dalšího nedostatku údajně vznikl knedlík bramborový – když vojenskému kuchaři scházela mouka, přidal do těsta vařené brambory!
Jedna z veselejších pověstí se pojí s německým Deggendorfem, jehož přízvisko zní „Město knedlíků“. Když v dávných dobách táhl na město Přemysl Otakar II., zachránila hladovějící občany žena, která po zvědovi hodila z hradeb knedlík vytvořený z posledních zbytků. Zvěd poté předal informaci, že je město stále v dobré kondici a lidé mají zásob jídla tolik, že s nimi mohou házet! Na počest této statečné knedlíkové bojovnice nechali deggendorfští postavit sochu.
Kdo by neznal legendární scénku z filmu Pelíšky. Málokterý ze svátečních stolovníků ji nepřehrával u nedělního oběda s noky. Pravý vídeňský knedlík obsahuje housku a vaří se v ubrousku v páře – takže není oslizlý jako knedlík, který se vařil ve vodě.
Typicky českým vynálezem je knedlo-zelo-vepřo. To má údajně na svědomí pražský restauratér žijící v 19. století. Ovšem o tom, zda tenkrát skutečně objevil Ameriku, by se dalo polemizovat. A přestože se mnozí snaží knedlík nahradit zdravějšími variantami, z české kuchyně jistě nevymizí. Zkuste si dát ke svíčkové omáčce rýži. Nebo by vám chutnala křenová omáčka se špagetami?
Náš článek s tipy, jak udělat co nejlepší knedlíky, naleznete ZDE