Použití vajec uvařených natvrdo se neomezuje na žádný světový kontinent. Oblíbené je ve studené i teplé kuchyni. Přidat ho můžete do zeleninových i těstovinových salátů, pomazánek a dipů, nakrájet ho můžete do hotových polévek, rozdrobené ozdobí hlavní jídlo. Můžete ho obalit masovou směsí či těstíčkem a následně osmažit či opéct. Fantazii se meze nekladou.
Velkou výhodou vajec je totiž jejich jemná chuť, díky níž se hodí k jakékoliv úpravě. Rozumí si s jemnou chutí sýrů, výraznějšími rajčatovými omáčkami, dodají bílkoviny zeleninovým pokrmům a nasytí vás v polévce, když nestíháte připravit žádné vydatnější jídlo.
Má-li hrát vařené vejce hlavní roli, můžete ho naplnit nejrůznějšími druhy fáší. V Česku je oblíbená šunková nebo lososová pěna, ovlivnění Jižní Amerikou zkuste guacamole z avokáda, citronové šťávy, česneku a drcených rajčat. Výborná jsou vejce plněná humusem – rozmixovanou naloženou cizrnou, s citronovou šťávou, česnekem, olivovým olejem a tahini pastou. Španělé připravují plněná vejce ozdobená smaženými kapary a parmezánem zapečená v rajčatové omáčce. To zní jako lahůdka, která stojí za kuchařský experiment, nemyslíte?
Vejce skvěle zužitkujete do bramborového salátu ve všech možných variantách. Po vzoru ruské kuchyně zkuste k vejcím a bramborám přidat uvařenou červenou řepu, dle chuti také jablko, kukuřici nebo hrášek. Odvážlivci by neměli váhat s přidáním najemno nakrájeného vařeného či uzeného hovězího jazyka.
Při hledání světových specialit nemusíme chodit daleko. Naši západní sousedé připravují vařené vejce se zelenou frankfurtskou omáčkou. Potřebujete na ni bílý jogurt, smetanu, česnek, sůl, pepř a spoustu čerstvých zelených bylinek (petržel, kopr, brutnák, kerblík, estragon, řeřichu atp). Bylinkovým kombinacím se meze nekladou a vždy záleží na chuťových preferencích jedlíků. Omáčka se podává s vařeným vejcem a bramborami.
Překvapivě snadné a rychlé recepty najdeme i na Blízkém východě. Sabich sendvič patří mezi typická izraelská jídla. Jedná se o pita chléb plněný smaženým lilkem a vejcem vařeným natvrdo. Překlad z izrealštiny napovídá, že by se mělo jednat o ranní pokrm, ale konzumuje se v průběhu celého dne. Oproti tomu typickým prvním jídlem během šabatu je jachnun. Jedná se o křehké pečivo připomínající rolky z listového těsta, které se zvolna peče přes noc. Podává se s drcenými rajčaty, vařenými vejci a dipem skhug vyrobeným z chilli, česneku, koriandru a směsi koření. Dalším snídaňovým jídlem, které našinec ocení v průběhu celého dne, je šakšuka – kořeněná směs rajčat, paprik, chilli a mnohdy i lilku, ve které se obvykle uvaří rozklepnuté vejce, případně se může ozdobit vejci vařenými.
Vařeným vejcím se nevyhýbá ani asijská či indická kuchyně. Vejci můžete nahradit maso v kořeněných omáčkách i polévkách, použít je jako náplň dim sum knedlíčků, také jimi ozdobíte smaženou rýži nebo nudle. Rychlou pochoutku s vůní orientu získáte povařením vajec v omáčce z rozmixovaných rajčat, cibule, česneku, tamarindové pasty a krevetové pasty.
Na masové koule: 5 vajec uvařených natvrdo, 500 g mletého skopového masa (ev. hovězí), 2 stroužky česneku, 1 lžička sušeného chilli, ¼ lžičky kurkumy, 1 lžička koření masala, 1 lžička strouhaného zázvoru, 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 1 lžička nasekané čerstvé máty, 2 lžičky strouhanky, sůl, čerstvě drcený pepř, olej na smažení
Na omáčku: 6 středně velkých rajčat (nebo 250 ml sekaných rajčat v konzervě), 2 lžíce oleje, 5 jemně nasekaných cibulí, 1 lžička strouhaného zázvoru, 2 stroužky česneku, ½ lžičky sušeného chilli, ½ lžičky kurkumy, ½ lžičky garam masala, 2 lžíce pasty z arašídů (případně kešu ořechů), 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, šťáva z poloviny citronu, sůl, pepř
Veškeré ingredience na masové koule smíchejte a nechte uležet aspoň hodinu v lednici. Masovou směsí obalujeme oloupaná vařená vejce. Smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Mezitím na oleji dozlatova osmažíme najemno nasekanou cibuli, přidáme najemno nasekaný česnek a koření a zlehka osmažíme, aby se směs nepřipálila. Přidáme nasekaná rajčata nebo rajčata v konzervě, ořechovou pastu, osolíme a opepříme, přidáme osmažené masové koule a společně povaříme asi půl hodiny. Na závěr omáčku dochutíme čerstvou citronovou šťávou a ozdobíme nasekaným koriandrem. Podáváme s dušenou rýží.
8 vajec vařených natvrdo, ½ hrnku smažené šalotky a 1 lžíce oleje použitého při jejím smažení, ¼ šálku třtinového cukru, ¼ šálku rybí omáčky, 2 lžičky tamarindové pasty, 3 lžíce vody, ½ červené papriky nakrájené na jemné plátky, drcený čerstvý koriandr na ozdobu, olej na smažení
Oloupaná vejce zprudka osmažíme v oleji dozlatova. Trvá to asi 3 minuty, vyjmeme z oleje a necháme přebytečný tuk okapat. V pánvi smícháme vodu s ostatními ingrediencemi na omáčku. Přivedeme směs k varu a necháme zredukovat do hustší konzistence a ihned servírujeme. Rozpůlená smažená vejce přelijeme omáčkou, ozdobíme plátky papriky a koriandrem.
8 vajec vařených natvrdo, hrst čerstvého kopru, 2 lžíce másla, ¼ šálku hladké mouky, 250 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 120 ml smetany na šlehání, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, špetka cukru a soli podle chuti
V hrnci rozpustíme máslo a lehce na něm opražíme mouku (1-2 minuty). Postupně přiléváme vývar a neustále mícháme, aby v omáčce nevznikly hrudky. Mouku s vývarem povaříme asi sedm minut, dokud nevznikne hustá omáčka. Přidáme hořčici, citronovou šťávu, cukr a sekaný kopr. Promícháme a krátce povaříme. Okamžitě servírujeme s vařenými vejci, bramborem a zeleným salátem.
6 vařených vajec, 2-3 větší rajčata, 200 g trhaného dušeného hovězího pupku nebo sušeného hovězího masa, 2 stroužky česneku, 1 najemno nasekaná paprička jalapeňo, 2 červené cibule, rostlinný olej, rajčatová salsa, pšeničné tortilly
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli nakrájenou na tenké plátky. Přidáme nahrubo nasekaný česnek, nakrájená rajčata, nasekanou papričku jalapeňo, natrhané hovězí maso a společně povaříme asi pět minut, dokud se chutě nespojí. Vařená vejce nakonec rozdrobíme do pánve a necháme krátce probublat. Servírujeme v pšeničných tortillách zakápnuté rajčatovou salsou.