Možná jste také někdy bojovali s názvoslovím oblíbených pokrmů z těstovin. Nikdy ale není pozdě se něčemu přiučit! Naložme si pěkně na talíř porci různorodých neplněných i plněných těstovin. Tenké, tlusté, kudrnaté i rovné – jaké máte nejraději?
Jaké tedy známe těstoviny?
1. PLNĚNÉ TĚSTOVINY
Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi, nejčastěji masem.
Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků.
Tortellini: kulaté těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, nejčastěji se sýrovou, masovou či houbovou náplní.
2. NEPLNĚNÉ TĚSTOVINY
Gnocchi: noky.
Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček – motýlků.
Fettuccine: široké nudle.
Fusilli: vřetena, která se podávají k řidším omáčkám, do salátů i polévek.
Lasagne: tenké pláty těstovin (asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé), které se prokládají masovými i sýrovými omáčkami a zapékají se.
Linguine: tenké placaté dlouhé těstoviny.
Makkaroni: široké roury – duté těstoviny.
Pappardelle: široké těstoviny stočené do hnízd, mohou mít hladký i zvlněný okraj, podávají se často jako přílohové těstoviny.
Penne: široké kratší rourky na koncích šikmo seříznuté.
Radiatori: těstoviny ve tvaru noků se žebrováním, používají se podobně jako fusilli.
Rigatoni: podobné penne, tedy široké rourky, ale jsou delší a na koncích rovně seříznuté.