Klasickým ukrajinským nápojem je především pěnivý kvas mající sladkokyselou chuť. Slovo „kvas“ pochází z ruštiny a v překladu znamená „kyselý nápoj“.
Jedná se o nealkoholický nápoj, jež se vyrábí kvašením obilnin. Původní recept na kvas může být doplněn různými dochucovadly, například zázvorem, mátou, rozinkami, malinami atd.
Kvas je typickým nápojem nejen na Ukrajině, ale i v dalších státech východní Evropy – Rusku, Bělorusku, Kazachstánu atd.
Na Ukrajině se s ním nejčastěji setkáte v letním období, a to přímo na ulicích. Čepuje se ze žlutých cisteren. Jde totiž o osvěžující nápoj, který spolehlivě zažene žízeň. Kromě toho se prodává i v obchodech, ale zde se vám může stát, že narazíte na jeho méně kvalitní podobu.
Ukrajinský kvas vzniká kvašení vody, mouky a sladového těsta. Někdy se přidávají i rozinky, případně další ovoce či ovocné šťávy. Kvašení kvasu probíhá podobně jako kvašení chmelu s tím rozdílem, že doba kvašení je kratší.
Při výrobě kvasu je v nápoji zachováno velké množství vitamínu E a B, ale jsou v něm rovněž další vitamíny i minerály mající příznivý účinek na náš organismus.
A jaké další nápoje ochutnat na Ukrajině? Oblíbeným nealkoholickým nápojem je živčik. Jde o chutnou limonádu, kterou seženete ve většině obchodů. Rozšířené jsou tu také stoprocentní džusy z různého ovoce i rozmanité zeleniny.
A co alkoholické nápoje? Jistě vás jako první napadne vodka. Je tu skutečně poměrně rozšířená, i když méně než v Rusku. Kromě čiré vodky můžete ochutnat tento alkoholický nápoj s různými příchutěmi.
Špatné není ani ukrajinské pivo. Z konkrétních značek si uveďme Černihivské, Oboloň, Slavutyč, Černomor, Dnipro atd. Ukrajinské víno vám zachutná, upřednostňujete-li sladší vína.