Tipy a rady

Pomocník zvaný mikrovlnná trouba

Pomocník zvaný mikrovlnná trouba

Mikrovlnné trouby jsou dnes neodmyslitelným pomocníkem naší kuchyně. Časem se navíc změnily z obyčejného přístroje na ohřev či rozmrazení jídla ve schopného pomocníka pro běžné vaření. Jak vlastně vznikla, k čemu je dobrá a nač byste měli myslet před jejím nákupem? Čtěte s námi.

Vynález náhodou

Stejně jako mnoho dnešních velkých vynálezů, také mikrovlnná trouba byla vedlejším produktem jiného výzkumu. V tomto případě se jednalo o magnetron, mikrovlnný zdroj britských radarů za II. světové války. Někdy kolem roku 1946 se Dr. Percy Spencer zabýval výzkumem souvisejícím s radarem. Přitom zpozoroval cosi neobvyklého – v kapse se mu rozehřálo cukroví. To přimělo Spencera k dalšímu experimentu. Poblíž magnetronu umístil kukuřici a s nadšením vynálezce pozoroval, jak puká, praská a “střílí” po celé laboratoři. Spencerův obličej se rozzářil logickým závěrem: Rozehřáté cukroví i popraskaná kukuřice jsou následky mikrovlnné energie. Což tímto způsobem ohřívat i ostatní potraviny?

Proč je mikrovlnná trouba dobrá?

1. K zachování více minerálů a vitamínů, a to díky principům mikrovlnného vaření – vystačíme s minimem vody a v potravinách tak zůstane zachován velký podíl hotových látek (minerálů a vitamínů), které se ve vodě běžně rozpouštějí.

2. Pokrmy v ní připravené obsahují méně tuků – při vaření se obejdeme takřka bez použití tuků.

3. Máme díky ní více volného času – díky mikrovlnné troubě se podstatně zkrátí doba přípravy pokrmů.

4. Má více funkcí – některé modely se svým vybavením a možnostmi vyrovnají klasickým troubám, které dokonce mohou postupně nahradit. Už dnes si můžeme koupit troubu, která kromě ohřevu umožní zapékat, grilovat, rozmrazovat nebo třeba dlouhodobě udržovat jídlo teplé. Vzácné nejsou ani kombinace mikrovlnných a horkovzdušných trub nebo pečení v páře.

Jak vlastně pracuje?

Mikrovlny jsou jednou z forem elektromagnetické energie. Podobně jako světelné nebo rozhlasové vlny zaujímají část elektromagnetického spektra.

Každá mikrovlnná trouba obsahuje již v úvodu zmíněný magnetron – speciální elektronku, v níž magnetická a elektrická pole působí na elektrony tak, aby produkovala záření v mikrovlnném spektru okolo 2450 MHz.

Vysokofrekvenční elektromagnetické vlnění má schopnost pronikat takovými materiály, jako jsou například plasty, sklo, keramika a papír, a přímo tak ohřívat potraviny v těchto materiálech. Pozor však na kovové materiály, od těch se mikrovlny odrážejí. Organické molekuly, ze kterých se potraviny skládají, se při stimulaci mikrovlnným vlněním rychle rozkmitají, při pohybu vzniká tření a při tření teplo. Okolí z anorganických molekul naopak zůstává chladné, respektive ohřeje se pouze díky absorpci tepla z ohřívaných potravin.

Na co myslet před nákupem?

Hlavně na to, co od mikrovlnné trouby očekáváte a k čemu a nakolik ji budete využívat. Hodně se mikrovlnné trouby využívají pouze na rozmrazování nebo k ohřevu hotových jídel. Je třeba si uvědomit, kam mikrovlnku umístíte, zda bude volně stojící, nebo zabudovaná třeba v kuchyňské lince. Z důvodů relativně vyšší energetické náročnosti se doporučuje samostatná elektrická zásuvka. V úvahu též musíme vzít hmotnost vybrané mikrovlnky, to v případě, že chceme umístit mikrovlnnou troubu např. na polici či jinak zavěsit.

Jaké bývá ovládání a konstrukce?

Levnější a jednodušší přístroje mají ovládání mechanické. Požadované funkce, jako je doba a výkon ohřevu, si na nich sami volíme pomocí otočných knoflíků. U cenově náročnějších přístrojů je ovládání digitální, které znamená, že programování se volí pomocí tlačítek a displeje. U konstrukce a designu je třeba se zaměřit především na vnitřek trouby – zda je nerezový nebo smaltovaný a zda je přístroj uvnitř osvětlený. Dále nás zajímá, jaký průměr má otočný talíř a je-li výsuvný, nebo dokonce i patrový pro ohřev dvou talířů najednou. Vybrat si můžete i z několika tvarů a rozměrů.

Kam umístit mikrovlnnou troubu?

Mikrovlnné trouby se vyrábějí jak volně stojící, tak vestavné. Společným rysem je, že kolem sebe vyžadují dostatečné odvětrání, proto se k vestavným mikrovlnkám dokupují tzv. rámečky, které zajistí, aby kolem sebe měla trouba dostatečný odvětrávací prostor. Další věcí, kterou bychom měli při nákupu zvážit, je otevírání dvířek. Některé mikrovlnky se totiž otevírají výklopným způsobem, takže dvířka tvoří podložku pro talíř.

Naše rady a tipy pro mikrovlnnou troubu:

  1. Čím více jídla vaříme, rozmrazujeme nebo ohříváme, tím více času potřebujeme. Pokrmy s vysokým obsahem tuku a cukru se uvaří rychleji než pokrmy s vyšším obsahem tekutin.
  2. Jestliže připravujeme stejně velké kousky, klademe je do kruhu a střed ponecháme volný. Když však potřebujeme ohřát jen jednu věc, dáme ji na okraj otáčivého talíře, protože se ohřeje rychleji. Takétenčí části pokrmů se vaří rychleji. Pokud tedy vaříme současně menší, tenčí kousky s velkými,umístíme menší kousky do středu nádoby, aby nebyly přesušené.
  3. Potraviny se slupkou nebo kůží, např. brambory nebo párky propícháme před vložením do mikrovlnné trouby vidličkou. Větší brambory rozkrojíme na polovinu.
  4. Vhodným materiálem pro přípravu jídel je varné sklo. Na rozmrazování stačí běžná umělá hmota nebo papír.
  5. Ohřívaný pokrm (zvláště chléb a pečivo při ohřívání či rozmrazování) přikryjeme papírem, plastickou fólií nebo umělohmotným víkem, aby neunikala pára. Jídlo se ohřeje rychleji a zachová si vlhkost a potřebnou křehkost. POZOR! Nesmíme ale zapnout Crisp Gril.
  6. Po ohřátí necháme jídlo 2 až 3 minuty odstát v uzavřené troubě, aby se teplo rovnoměrně rozptýlilo po celém obsahu nádobky. I po vypnutí mikrovlnné energie totiž stále pokračuje příprava pokrmů.
  7. Rozmrazování má probíhat při nízkém až středním výkonu. Při použití vyššího výkonu by se mohly některé části uvařit.
  8. Maso a ryby pečeme zásadně jen na pekáči Crisp.
  9. Gril jídlu dodává zlatohnědý povrch. Jídlo určené ke grilování položíme na kovový rošt tak, aby jídlo bylo výše a tedy i blíže grilu. Navíc můžeme nechat gril asi na 3 minuty předehřát.
  10. Zapékané pokrmy, které nemůžeme míchat, vaříme i ohříváme při sníženém výkonu 500 – 650 W.
  11. Rozpouštíme-li čokoládu, rozlámeme ji na menší kousky a průběžně mícháme (výkon 750 W).
  12. Při pražení loupaných mandlí je nasypeme do malé misky a vložíme do trouby na 2 až 3 minuty (výkon 750 W). V průběhu několikrát zamícháme.
  13. Chceme-li rozpustit želatinu, namočíme ji nejprve na 5 minut do misky s vodou. Poté scedíme a dáme na 15 až 20 vteřin na 750 W.
  14. Mikrovlnku umýváme následovně: Do malé misky dáme trochu vody a necháme na 900 W asi 7 minut, aby voda vřela a vypařila se pára. Nánosy v troubě změknou a my je můžeme tak nejsnáze odstranit.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB