Uvařit dobrou polévku není až na výjimky nic těžkého. Pokud navíc znáte ty správné polévkové triky, bude to pro vás úplná brnkačka.
Naše polévkové rady:
Nechce se vám používat jíšku, protože v ní není nic zdravého? Žádný problém, protože jíška už dávno není potřeba. Stačí mít tyčový mixér s dostatkem uvařené zeleniny či brambor a vykouzlíte krémovou hustou polévku raz dva.
Pokud máte rádi v polévce kusy zeleniny, masa a jiných surovin, ani vy se nemusíte vzdávat krémové konzistence na úkor zdraví a štíhlé linie. Na závěr přidejte do polévky rozšlehané vejce, hrst ovesných vloček nebo ji na talíři dozdobte domácími krutony z opečeného celozrnného pečiva.
Použít můžete i méně tradiční suroviny jako např. rozmixovanou pohanku, jáhly nebo hrašku. U nich je ale potřeba počítat s tím, že ovlivní chuťový výsledek polévky.
Přesolili jste polévku? Dejte do ní vařit brambor, ten umí sůl “pochytat” do sebe.
Polévku vařte jen nezbytně dlouhou dobu. Nikomu nechutná rozbředlá zelenina, která navíc už nemá žádné vitamíny.
Děláte-li játrové nebo kvasnicové knedlíčky, tvarujte je buď namočenou lžící, mokrýma rukama (vzniknou nám kuličky), nebo protlačte přes speciální cedník.
Rozpadají se vám játrové knedlíčky? Dejte je před tvarováním ztuhnout zhruba na hodinku do ledničky.
Polévku dochuťte až na úplný závěr, když jsou noky provařené a všechny chutě smíchané.
Zbyl vám vývar z polévky? Dejte ho zmrazit a použijte nejen pro další polévky, ale i do omáček nebo místo podlévání.
Vařte polévky ze sezónních surovin. Na jaře čistící (špenátovou, kopřivovou), v létě spíše studené (okurkovou), na podzim a v zimě pak naopak prohřívací (dýňovou se zázvorem atd.)