Tipy a rady

Polévka pro každou příležitost

Polévka pro každou příležitost

Nemáte čas nebo energii vařit zdlouhavé menu? Nabízíme recepty na výživné polévky pro každou příležitost. Zasytí, zahřejí, posilní, proberou po náročné oslavě, nebo nakopnou imunitní systém. Kterou z nich si vyberete?

1. Polévky pro zahřátí:

Pikantní maďarská polévka

500 g předního hovězího masa, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 červené papriky, 1 velké rajče nebo 200 g rajčatového protlaku, 2 lžíce mleté pálivé papriky, 1 lžíce drceného kmínu, 1 litr hovězího vývaru, 2 střední brambory, 2 mrkve, sůl, pepř, řepkový olej

Nejprve oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. V hrnci zahřejeme olej a cibuli osmahneme dozlatova. Přidáme hovězí maso nakrájené nadrobno a orestujeme. Česnek oloupeme a nasekáme, papriku očistíme a nakrájíme na kostičky. K masu přidáme česnek, papriku, rajčata a mletou papriku. Vše důkladně promícháme a dusíme asi 10 minut.
Poté přidáme hovězí vývar, kmín, osolíme a opepříme. Vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Když je maso téměř hotové, oloupeme brambory a mrkev, nakrájíme je na kostičky a přidáme do polévky. Pokračujeme ve vaření dalších 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Na závěr dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Můžeme přidat majoránku nebo čerstvé zelené bylinky.

Karotková polévka s chilli a zázvorem

4 mrkve, 1 brambor, kousek čerstvého zázvoru, 1/2 lžičky mletého chilli, 500 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř, olivový olej

Na oleji osmahneme nakrájenou mrkev, brambory a nasekaný zázvor. Přidáme chilli a zalijeme vývarem. Vaříme asi 25 minut doměkka, poté rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem. Pro zjemnění můžeme přidat zakysanou smetanu.

2. Vyprošťováky:

Kyselá zelňačka s klobásou

200 g kysaného zelí, 1 klobása, 1 cibule, 2 brambory, 1 bobkový list, sůl, pepř, zakysaná smetana

Na cibuli osmahneme klobásu nakrájenou na půlkolečka, přidáme najemno nakrájené brambory, pokrájené kysané zelí, bobkový list a zalijeme vodou. Vaříme doměkka asi půl hodiny, na závěr dochutíme solí a pepřem, podáváme se zakysanou smetanou.

Polévka z pečeného česneku a květáku

1 květák, 1 hlavička česneku, 1 cibule, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml kokosového mléka, sůl, pepř, olivový olej

Nejprve zabalíme hlavičku česneku do alobalu a pečeme ji v troubě, dokud nezměkne. Mezitím na oleji osmahneme cibuli a nahrubo nakrájený květák. Přidáme vývar a vaříme, dokud květák nezměkne. Na závěr přidáme oloupaný upečený česnek, kokosové mléko a polévku rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s opečenými chlebovými krutony, ozdobené zelenými bylinkami a zakápnuté olivovým olejem.

3. Polévky na posilněnou

Zázvorová polévka s kurkumou a kuřetem

1 mrkev,  1 petržel, kousek řapíkatého celeru, 1 cibule, kousek zázvoru, 1 lžička kurkumy, 500 ml kuřecího vývaru, 500 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky), lžíce másla, sůl, pepř, citronová šťáva a sojová omáčka na dochucení

Zázvor nakrájíme na drobné kousky a osmahneme ho na másle spolu s najemno nasekanou cibulí. Přidáme kuřecí maso, kurkumu a trochu soli, zalijeme kuřecím vývarem a vaříme asi deset minut. Poté přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky a nahrubo nakrájený řapíkatý celer. Vaříme, dokud maso nezměkne. Na závěr vyndáme maso z vývaru, nakrájíme ho na plátky a rozdělíme do mističek. Vývar dochutíme citronovou šťávou, sojovou omáčkou, solí a pepřem. Podáváme s vařeným kuřecím masem, čínskými nudlemi nebo rýží, ozdobené jarní cibulkou.

Polévka z červené řepy a batátů

2 menší červené řepy, 1 batát, 200 g cizrny (vařené nebo z konzervy), 500 ml zeleninového vývaru, špetka kmínu, špetka římského kmínu, sůl, pepř

Řepu a batát nakrájíme na kostičky a vaříme ve vývaru s oběma druhy kmínu. Po změknutí rozmixujeme na hladký krém, přidáme cizrnu a dochutíme solí a pepřem.

Kimchi polévka s tofu

200 g kimchi, 1 litr zeleninového vývaru, 100 g tofu, 1 cibule, 1 mrkev, sójová omáčka, jarní cibulka na ozdobu

Kimchi, cibuli a mrkev nakrájíme na stejně velké kousky a vložíme do vývaru. Po 10 minutách přidáme tofu a dochutíme sójovou omáčkou. Polévku servírujeme ozdobenou jarní cibulkou.

4. Polévky pro plné bříško:

Polévka z pečené kořenové zeleniny s pohankou

2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 litr zeleninového vývaru, 150 g pohanky, olivový olej, sůl, pepř, čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn)

Troubu předehřejeme na 200 °C. Očistíme mrkev, petržel a celer a nakrájíme je na větší kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíce. Česnek oloupeme a rozpůlíme. Na plech dáme kořenovou zeleninu, česnek a cibuli, zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pečeme asi 30–35 minut, dokud zelenina nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Během pečení můžeme zeleninu v pekáči lehce prohodit. V hrnci mezitím propláchneme pohanku a uvaříme ji v osolené vodě podle návodu. Jakmile je zelenina upečená, přidáme ji do hrnce s vývarem. Vaříme dalších 10 minut, poté polévku rozmixujeme dohladka. Na závěr přidáme uvařenou pohanku, dochutíme čerstvými bylinkami a případně ještě osolíme a opepříme podle chuti. Můžeme dozdobit zeleninovými chipsy.

Kukuřičná polévka

400 g konzervované kukuřice, 1 červená paprika, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 litr zeleninového vývaru, 1 lžíce mletého kmínu, sůl, pepř, olivový olej

Nejprve oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Papriku očistíme a nakrájíme na malé kousky. Na pánvi zahřejeme olivový olej a osmahneme cibuli s česnekem. Přidáme nakrájenou papriku a mletý kmín a ještě chvíli restujeme, aby se koření rozvonělo. Poté přidáme propláchnutou kukuřici, zalijeme zeleninovým vývar a vaříme 15 minut. Polévku rozmixujeme dohladka, osolíme a opepříme podle chuti.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB