Tipy a rady

Vyberte si z 1165 článků

Jak zužitkovat brambory

Někdy se zkrátka nedaří nanormovat potraviny tak, aby se strávníci najedli a hrnce zůstaly prázdné. Pokud nemáte domácí zvířata, která by zbytky brambor uvítala jako zpestření své krmě, poradíme vám, jak je zužitkovat.
Číst dále »
30 září., 2021
Tipy a rady, Tradice,

Hluchec je pochoutka z brambor

Hluchec je slaná pochoutka pečená jako koláč v troubě. Je z bramborového těsta s kváskem a správný hluchec má být dobře kořeněný a česnekový. Jí se buď samotný nebo jako příloha třeba k polévce.
Číst dále »
24 září., 2021
Tipy a rady, Zahrada,

Sezóna na zahradě ještě nekončí

I na zahradu přichází podzim a za chvíli nastane čas ji zazimovat. Ovšem nepředbíhejme, sezóna ještě nekončí. Co se tedy na zahradě děje v září?
Číst dále »

Sušené květiny pro náš domov

Jaký dárek ženy vždy potěší? Bezesporu jsou to květiny, a to řezané i ty v květináči. Ovšem jen když se o ně staráme. Pokud máte ke květinám více než laxní přístup, máme pro vás osvědčený způsob, jak se květinami kochat, aniž byste se o ně museli starat. Usušte si je!
Číst dále »

Vyrábíme recyklovaný penál z pet lahví

Školních potřeb jsou plná papírnictví, ale proč jednou nepřijít s něčím originálním? Ušetřete nejenom peníze, ale také přírodu a vyrobte snadný penál z pet lahví za pár korun!
Číst dále »

Zavařování nás baví!

Každý z nás jistě miluje pohled na vlastnoručně vypěstovanou zeleninu a stromy obsypané slaďoučkým ovocem. Co ale dělat, když všechna tato nadílka rychle dozrává a my ji nestíháme zkonzumovat? Potom přichází na řadu její zakonzervování a zpracování.
Číst dále »

Neobyčejná obyčejná povidla

Povidlové buchty, perník s povidly, vykládané chodské koláče. Tam všude nesmějí povidla chybět. Považujeme je většinou za ryze český (moravský) zázrak, který se v českém jazyce vyskytuje už od středověku. „Powidla“ však znají i v Polsku, na Ukrajině zas „powydlo“. Rakušané mají mezi svými top pokrmy díky naší společné historii kynuté knedlíky s povidly a mákem. V minulosti snad nebylo domácnosti, kde by se na zimu povidla nenavařila, protože představovala jeden z mála způsobů, jak dlouhodobě uchovávat ovoce.
Číst dále »

Jak si udělat domácí kefír

Věděli jste, že doma vyrobený kefír obsahuje až 10 x více probiotických organismů než kefír kupovaný, který prochází pasterizací? Navíc je jeho domácí výroba opravdu velmi jednoduchá.
Číst dále »

Děláme ochucené octy

Bylinkové octy jsou vlastně ovocné octy kořeněné různými bylinkami. Jsou jemnější a lahodnější než běžně prodávaný ocet a není žádný problém si je vyrobit doma. Pojďte se tedy do nich pustit společně s námi!
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky