Nejlepší povidla jsou samozřejmě ze švestek. Těch je ovšem řada druhů. Tak jaké zvolit? K vaření švestkových povidel se používá pravá švestka, někdy označovaná jako švestka domácí – oválné plody modravě fialové barvy, ojíněné, se žlutavou až nazelenalou dužninou, která se lehce odděluje od pecky. Výborná povidla je ale možné připravit i z hrušek, jablek, a dokonce i z bezinek. Představte si, že bezinková povidla si podle archeologických nálezů připravovali i pravěcí lidé!
Švestky obsahují karoten (provitamín A), vitamíny B1, B2 a C, kyselinu nikotinovou a pantotenovou. Mají vysoký obsah železa a vápníku. Obsažené látky (kromě vitamínu C) zůstanou ve švestkových povidlech zachovány.
Dále povidla obsahují vlákninu, která pomáhá správnému chodu metabolismu. Jsou zde zastoupeny i minerální látky, zejména draslík a hořčík, které snižují krevní tlak. Obdobně nadupaná zdravými složkami jsou i hrušková, jablková a zvlášť pak již zmíněná bezinková povidla.
Rozdíl mezi kupovanými a domácími povidly spočívá v tom, že kupovaná se vyrábí z lektvaru neboli švestkového polotovaru nebo ze sušených plodů. Tmavou barvu získají přidáním karamelu.
My si ale teď vyrobíme výborná domácí povidla. Ta nejlepší se připravují z tak přezrálých, a tedy sladkých švestek (nejlépe, když přejdou před sklizní mrazem), že je není třeba přislazovat.
150 g polohrubé mouky plus trochu na vyválení, 1 vejce, 1 lžíce vody, špetka soli, 150 g povidel, 60 g strouhanky, hrst mandlových lupínků, 2 lžíce třtinového cukru, 70 g másla
Na pánvi rozpustíme malý kousek másla, přisypeme strouhanku, mandle a třtinový cukr a opražíme dozlatova. Na vál nasypeme mouku, do důlku uprostřed rozklepneme vejce, přidáme vodu, špetku soli a rukama důkladně propracujeme tužší těsto. To rozdělíme na kousky a z každého vyválíme čtverec o velikosti zhruba 6 x 6 cm. Na každý čtverec dáme doprostřed trochu povidel, přeložíme ho a okraje důkladně zmáčkneme. Těstoviny vaříme v dostatečném množství vody asi 4 minuty. Mezitím přepustíme zbytek másla. Uvařené těstoviny podáváme posypané mandlovou strouhankou a přelité máslem.