Používá se při nich totéž, ale přesto to není totéž. Základní ingrediencí při výrobě toastu i sendviče je chleba. Zásadní je však tepelná úprava. Při přípravě toastů (či toustů) se plátek chleba opeče/griluje a následně se obloží různými surovinami, případně se již obložený toast jen lehce zapeče. U sendvičů však přichází tepelná úprava vždy až nakonec, případně nepřichází vůbec. Suroviny se navrství na plátek chleba, překlopí se dalším plátkem a celá bašta se na závěr zapeče nebo podává zastudena. Zatímco u toastů dominuje světlý chleba, sendvič lze připravit jak ze světlého toastového chleba, tak i tmavých druhů, nebo dokonce speciálního pečiva, jako je italská ciabatta či francouzská bageta.
Vznik toastu se datuje zřejmě již k prvnímu upečenému chlebu. Prokazatelně se však objevuje ve starém Římě, kdy vzniklo i samotné označení této lahůdky. Název toast totiž pochází z latinského „tostum“, což je výraz pro hoření či pálení. První toustovač v podobě, jakou známe dnes, se na trhu objevil teprve v roce 1893.
U sendviče je původ zajímavější. Vypráví se totiž o vášnivém karbaníkovi – Johnu Montagu, hraběti z britského Sandwitche, který kvůli tomu, aby nemusel přerušovat hru (a zároveň si při jídle neumastil karty), připlácl mezi dva plátky chleba oblíbený hovězí steak. Spoluhráči se prý začali okamžitě dožadovat toho samého občerstvení. No a první sendvič byl na světě!
Plátky toastového chleba opečeme dozlatova, pomažeme rozetřeným česnekem a potřeme máslem. Vejce uvaříme nahniličku a nakrájíme na plátky. Sardinky rozpůlíme a spolu s vejci jimi obložíme plátky chleba. Přidáme najemno nakrájené olivy a zasypeme strouhaným sýrem. Zapečeme pod grilem, dokud sýr nezezlátne.
Spodní plátky světlého chleba namažeme máslem a hořčicí, přidáme plátky anglické slaniny, cibuli nakrájenou na kolečka, najemno nasekanou chilli papričku nebo ostrou mexickou omáčku (dle chuti), plátek rajčete a chuťově výrazný sýr (např. ementál). Zapečeme v grilu. Rozřízneme tak, aby vznikly dva trojúhelníky. Ihned podáváme.