Tipy a rady

Na Nový rok čočku

Čočka je plodina, kterou znaly již stavitelé pyramid. Patřila k potravě nejchudších; na sever se však dovážela a byla dostupná jen vyvoleným. Ostatně i u nás patřila před lety k podpultovým záležitostem. Vozili jsme si ji z NDR, kde ji před Čechy schovávali, stejně jako my před nimi banány.

Lidové zvyky říkají, že na novoročním stole nesmí být nic létavého nebo rychlého, aby nám štěstí neuteklo nebo neulétlo. Proto se musíme v menu vyhnout všemu co má křídla, kuře, kachna či husa, ale třeba zajíc není také vhodný, aby nám se štěstím nepelášil k lesu. Vítaná je právě proto čočka, která svým kulatým tvarem připomíná peníze, které by v budoucím roce měla přinést.

Odkud k nám přišla a co z ní uvařit?

Čočka se pěstuje v Číně, jihovýchodní Asii, severní Africe, obou Amerikách. U nás se čočka původně pěstovala tradičně na jižní Moravě, což dokládají jména starých kultivarů, jako Hrotovická a  Moravská drobnozrnná, nahrazené dnes odrůdami „Lenka“, „Okula“ či Trebišovská.

Předkrm:

Pučálka z čočky

Čočka dle porcí, voda, cukr, sůl, trocha oleje

Pučálka byl tradiční staročeský pokrm, z napučeného hrachu. Čočku namočte na 3 až 5 dní do vody a nechte vyklíčit. Osmahněte ji na pánvi na troše cukru s případnou kapkou oleje. Podáváme ji sladkou nebo osolenou s přísadou různých koření. Výborně se kombinuje s dobromyslí.

Čočkový salát

1/4 kg čočky, sůl, pepř, ocet, ¼ l kyselé smetany, slaneček, sardelky, kyselé okurky

Přebraná, vypraná a namočená čočka se opatrně vaří do měkka, opatrně, aby se nerozvařila. Scedí se na sítku a nechá vychladnout. Následně se osolí, opepří, okyselí octem, polije kyselou smetanou a na míse se salát obloží na kousky rozkrájeným slanečkem bez kostí nebo sardelkami. Lze též použít drobné okurčičky, nakládané po domácky v pepři a octě (tzv. pikolky.

Polévky:

Čočková polévka

¼ kg čočky, 400g vepřového masa na polévku, cibule, sůl, pepř, masox vinný ocet

Postavíme přes noc, opranou a vyčištěnou čočku, ve vodě na mírně teplé místo. Následující den vodu slijeme. Potom ji v čisté vodě pozvolna do měkka uvaříme. Mezi tím vaříme v jiné nádobě kus čerstvého vepřového masa na polévku s patřičným množstvím vody, pro příští polévkový vývar. Po uvaření maso pokrájíme na větší kostky, které namočíme do vinného octa a promícháme s trochou co nejjemněji pokrájené cibule, mletým pepřem a solí. Necháme máčet. Čočku protřeme sítem do masového vývaru z vepřového masa, osolíme a hotovou polévku slijeme na maso. Podává se s chlebem.

Čočková polévka se sušenými švestkami

350 g čočky, 150 g sušených švestek, 80 g oleje, 50 g hladké mouky na zápražku, 100 g mléka, ocet, sůl, cukr

Přebranou a dopředu namočenou čočku dáme vařit do vody. K napůl uvařené čočce přidáme sušené švestky a dovaříme do měkka. Z oleje a z mouky připravíme světlou jíšku a rozředíme ji mlékem, vlijeme do polévky a chvilku povaříme. Nakonec polévku ochutíme octem (citrónovou šťávou), solí a cukrem.

Hlavní jídlo:

Čočkové kotlety

400 g čočky, 1 celé vejce, 1 žloutek, strouhanka, cibule, sůl, olej (tuk) na smažení

Předem namočenou čočku uvaříme do měkka a prolisujeme hrubým sítem. Do vychladlé kaše přidáme 2 celé vejce a 1 žloutek navíc, strouhanku, osmaženou cibuli a sůl. Promícháme a utvoříme placky („kotlety“), obalte je ve vejci, strouhance a osmažte na tuku.  Podává se s vařeným bramborem, chlebem. Příloha zeleninový salát.

 Čočka po slezsku

400 g čočky, 3 stroužky česneku, 50g hladké mouky, majoránka, sůl, 1/4l mléka nebo sladké smetany, olej, ocet

Přebraná a namočená čočka se dá vařit. Je li skoro uvařená přidá se světlá jíška, mléko nebo smetana vše se dobře promíchá a vlije se do vařící čočky a dále se povaří. Ještě se přidají jemně rozetřené 3 stroužky česneku, majoránka zamíchá se a dále povaří. Odstaví se z ohně, osolí, okyselí octem. Příloha: chléb, uzené maso nebo vejce na tvrdo.

Karbanátky z čočky

350 g čočky, 3 máčené žemle, stroužek česneku, majoránka, sůl,

Sítem prolisujeme uvařenou čočku, zamícháme do ní tři máčené a vymačkané žemle, stroužek utřeného česneku s majoránkou a solí. Ze vzniklé čočkové kaše upravíme malé karbanátky, které smažíme na horkém omastku. Lze je též obalit ve vajíčku a strouhance nebo dovnitř zabalit uzeninu. Podává se s vařeným bramborem nebo chlebem.

Pečený pokrm z čočky:

Bramboráky s čočkou a houbami

1 kg syrových brambor, 100 g vařené čočky, 100 g očištěných, na kostičky nakrájených a na másle podušených čerstvých hub (různé druhy), 50 g slaniny, 1 vejce, cca 80 g hrubé mouky, 3 lžíce mléka, sůl, mletý černý pepř, majoránka, petrželka, stroužek česneku. Sádlo nebo olej na pečení.

Oloupané syrové brambory nastrouháme. Následně větší část vyloužené vody z brambor slijeme a přidáme vařenou čočku, podušené rozkrájené houby, nakrájenou slaninu, vejce, mouku, mléko, sůl, koření, jemně rozsekanou petrželku, utřený česnek a dobře vše promícháme. V pánvi rozehřejeme trochu tuku, do něho rozestřeme lžící část těsta do tvaru placky, kterou zprudka po obou stranách do zlatohněda opečeme. Obdobně postupujeme i u ostatních bramboráků. Upečené bramboráky podáváme hodně horké k čaji nebo pivu.

Jiří Mika



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB