K pití v létě je nejvhodnější (a to prakticky pro každého) kvalitní stolní nebo minerální voda obohacená stopovými prvky, minerály a vitamíny, nebo také iontové nápoje. Vhodný je přídavek zeleninových nebo ovocných šťáv s obsahem přírodních cukrů nebo sladidel.
Při večerním odpočinku si můžeme dovolit také ledový míchaný nápoj s malým množstvím alkoholu. Takové nápoje jsou známy pod anglickým označením cobblery (čteme: koblery).
Nejvhodnějšími sklenicemi pro cobblery jsou tzv. špičky (sklínka na stopce se široce otevřeným kuželovitým kalichem, ale i vyšší štíhlé sklínky, v nichž vynikne probarvení nápoje).
1. Ještě předtím, než do připravených sklenic nalijeme míchaný nápoj, sklínku ozdobíme například zavěšením osminky citrónu nebo pomeranče, třešně, rybízu, bobulí hroznového vína, cukrovou krustou apod. (Dužninu dílků ovoce na jedné straně nakrojíme nožem a zářezem nasuneme na sklenici či zavěsíme za stopku).
2. Pak teprve sklenici doplníme skoro až k okraji jemně roztlučeným ledem.
3. Není-li předepsán jiný postup přípravy, zpravidla připravovanou nápojovou směs lehce promícháme v míchací sklenici a přelijeme ji na led do ozdobené sklínky.
4. Povrch nápoje pak vrchovatě obložíme kompotovaným nebo sezónním ovocem.
5. K hotovému nápoji podáváme slámku a lžičku nebo vidličku na ovoce.
2 cl citrónového cukrového sirupu, 4 cl ananasové šťávy, 1 dl ovocného moštu (nebo díl bílého vína), ananas, dvě špičkové sklenice ozdobené pomerančem nebo citronem a naplněné ledem (2 porce)
Citrónový sirup, ananasovou šťávu a mošt (nebo bílé víno) lehce promícháme v míchací sklenici a směs nalijeme do ozdobených, ledem naplněných sklenic. Povrch obložíme na kostičky nakrájeným ananasem.
1 dl malinové šťávy, 3 cl rybízové šťávy nebo koňaku, maliny a moučkový cukr
Malinovou šťávu s koňakem lehce promícháme v míchací sklenici a nalijeme do ozdobené, ledem naplněné sklenice. Povrch nápoje obložíme čerstvými malinami, které posypeme cukrem.
2 cl citrónového cukrového sirupu, 2 cl třešňovice, 4 cl likéru Blue Curacao, míchané kompotované ovoce a dvě sklenice ozdobené pomerančem nebo citronem a naplněné ledem
Citrónový sirup a likér lehce promícháme v míchací sklenici a nalijeme do zdobených, ledem naplněných sklenic. Povrch nápoje obložíme míchaným ovocem a přelijeme je třešňovicí. Podáváme se slámkou a lžičkou.
2 cl citrónového cukrového sirupu, 4 cl šťávy z mandarinek, 2 cl pomerančového moštu a broskvový kompot
Sirup, šťávu a mošt lehce promícháme v míchací sklenici a nalijeme do ozdobené, ledem naplněné sklenice. Povrch nápoje obložíme na kostičky nakrájenými broskvemi.