Módní vlny, které zasahují i nádobí, by v klidu nechaly snad jen Magdalenu Dobromilu Rettigovou. Současník se však jimi nechá lehce ovlivnit a ve své dočasné “slepotě” si ani neuvědomí, že to či ono nemusí být pro něj vůbec vhodné, nebo že mu zvolené nádobí přidělá práci navíc, nebo dokonce že vůbec není vhodné pro jeho domácí sporák…
Elektrické sporáky s litinovými a především se sklokeramickými a halogenovými plotýnkami si budou rozumět pouze s nádobím, které má dostatečnou tloušťku dna zaručující jeho stabilitu při používání (prohnutí dna ven je nepřípustné, prohnutí dovnitř jen do určité míry). V opačném případě dochází k tepelným ztrátám, lokálnímu přehřívání dna nádobí a především hrozí nebezpečí poškození sklokeramických a halogenových ploten.
Sklokeramické desky s indukčním ohřevem vyžadují nádobí z magnetického kovu (ocel, smaltovaná ocel, litina). Plotýnky jsou indukčními cívkami, které vytvářejí elektromagnetické pole mezi cívkou a varnou nádobou. Vlastní ohřev probíhá až v hrnci.
Plyn sice neklade na nádobí zvýšené nároky, nicméně nestabilní dno se vymstí i na něm: lokální přehřívání snižuje životnost nádoby (pozor zejména na antiadhezní, tj. nepřilnavé vnitřní povlaky), dochází k místnímu přepalování tuku, k připalování a naopak nedodělání obalovaných a přírodně upravovaných pokrmů.
JUDr. Ida Rozová, Občanské sdružení spotřebitelů TEST, www.dtest.cz
1 komentář pro článek Kupujeme kuchyňské nádobí