Tipy a rady

Kapr netradičně

Patříte mezi milovníky smaženého kapra a Vánoce si bez něj neumíte představit? Nemusíte se omezovat pouze na klasiku, letos se vrhněte na něco nového a vyzkoušejte i jiné kapří delikatesy, které pak možná zařadíte do jídelníčku i během celého roku.

Kapří hranolky

Naprosto vynikající chuťovka, můžete je chroupat klidně jen tak samotné, případně doplnit lehkým salátem či bramborem a podávat jako hlavní chod.

  • 600 g filetů z kapra
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce bílého sezamu
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení

Očištěné, kostí zbavené filety nakrájíme na širší nudličky. V míse promícháme mouku s paprikou, česnekem, tymiánem, sezamem, citronovou kůrou a solí. Ve směsi důkladně obalíme kapří kousky. Olej necháme důkladně rozpálit a následně smažíme hranolky dozlatova. Ihned podáváme.

Kapr v pivním těstíčku

Křehké těsto skvěle ladí k jemnému kapřímu masu a pivo dodává jedinečný šmrnc.

  • 4 ks kapřích podkov (očištěných, vykostěných)
  • 2 vejce
  • ½ hrnku světlého piva
  • 200 g hladké mouky
  • hrst čerstvého kopru
  • hrst bazalky
  • ½ lžičky sušeného rozmarýnu
  • vitron
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Kapra opláchneme, papírovou utěrkou zlehka osušíme, posolíme, opepříme
a pokapeme z obou stran citronovou šťávou. Do misky klepneme vejce, přidáme pivo a rozšleháme. Postupně zašleháme hladkou mouku a rozmarýn. Kopr a bazalku nasekáme najemno a přidáme do těsta. Na pánvi rozpálíme olej. Podkovy důkladně obalíme v těstíčku a ihned smažíme dozlatova. Podáváme například s lehkým zelným salátem a kaší.

Kapří tataráček s jablky

Delikatesa, kterou můžete podávat jako lehký předkrm. Překvapí vás lahodná a plná chuť s jemně nakyslým podtónem. Snadné, netradiční a jednoduše famózní.

  • 0,5 kg kapřího masa (očištěné, bez kůže)
  • 200 g vysokoprocentní zakysané smetany (pokud seženete, tak créme fraiche)
  • pár kapek citronové šťávy
  • 1 malé kyselejší jablko
  • 1 menší červená cibulka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 0,5 l vody
  • 1dl bílého suchého vína
  • 2 – 4 bobkové listy
  • pár kuliček nového koření
  • hrst čerstvého kopru (lze vynechat)
  • sůl a pepř

Kapra důkladně očistíme a vykostíme. Na pánvičce rozpálíme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, necháme jen trošku zesklovatět a odložíme stranou. Do hrnce nalijeme vodu, víno a přidáme bobkový list a nové koření. Přivedeme k varu
a poté stáhneme na úplné minimum. Do takto připraveného vývaru vložíme rybí maso a necháme asi 10 minut lehounce povařit. Poté je vyndáme, osušíme a nakrájíme na malé kousíčky. Jablko pokrájíme na drobné kostičky a vhodíme do misky. Přidáme vychladlé rybí maso, cibulku a zakysanou smetanu. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem, a pokud chceme, přidáme nasekaný kopr. Necháme alespoň hodinu odležet a poté podáváme s opečeným tmavým toustem.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB