Prokázala to už známá pohádka – bez soli se v kuchyni neobejdeme. Sůl je však všestrannou a přitom levnou kouzelnicí. Víte, k čemu všemu ji ale můžeme použít?
Sůl je nad zlato
Mastné skvrny z koberce odstraníme, když smícháme sůl s Alpou v poměru 1:4 a vmasírujeme.
Když mycí houbu namočíme na několik hodin do roztoku soli (¼ šálku soli na litr vody), přestane zapáchat.
Solí odstraníme usazeniny ve váze.
Umělé květiny vyčistíme tak, že je vložíme do papírového sáčku se solí a protřeseme.
Okna nezamrznou, pokud je natřeme houbičkou namočenou ve slané vodě.
Tenisky přestanou zapáchat, když do nich nasypeme sůl.
Připálené mléko v hrnci odstraníme solí.
Desku polepenou od těsta posypeme solí a setřeme houbičkou.
Nakrájené ovoce nezhnědne, pokud ho na chvíli ponoříme do mírně osolené vody.
Tuhého sněhu z bílků docílíme, když při šlehání přidáme do bílků špetku soli.
Vejce snadněji oloupeme, pokud do vody, v níž je vaříme, přidáme trochu soli.
Na skvrnu od tatarské omáčky nasypeme sůl a ta pohltí mastnotu.
Osvěžovač vzduchu vyrobíme tak, že do zavařovací sklenice vkládáme střídavě vrstvu růžových listů a soli.
Skvrny od potu odstraníme, když v litru horké vody rozpustíme 4 lžíce soli a látku silně promneme.
Připálenou žehličku vyčistíme, jestliže její horkou plochou opakovaně přejedeme po soli nasypané na novinách.
Nové ručníky nepustí barvu, pokud při prvních 2-3 praních dáme do pračky šálek soli.
Lupů se zbavíme, když sůl nasypeme na suché vlasy a vymasírujeme.
Výbornou ústní vodu připravíme z půl šálku vody, ve které rozmícháme lžičku soli a lžičku jedlé sody.