Žabí stehýnka jsou pochoutkou francouzské kuchyně. Určitě jste se také někdy setkali s nelichotivou přezdívkou Francouzů – „žabožrouti“. Pokud rádi poznáváte speciality mezinárodních kuchyní, nenechte si žabí stehýnka během svého pobytu ve Francii ujít.
Můžete je však ochutnat i u nás. Najdete je v menu některých restaurací a při troše hledání najdete i obchod, kde si je koupíte a můžete si je připravit sami – třeba obalovaná jako kuřecí křidélka, opečená na másle, grilovaná, dušená na víně a možná se pustíte i do složitějších receptů. Ve Francii se připravují na mnohé způsoby. Nejčastěji se konzumují s bílým pečivem. Další přílohy se odvíjejí od toho, jak jsou žabí stehýnka připravovaná.
U nás zatím konzumace žabích stehýnek není příliš rozšířená, alespoň ne v současnosti. V dávné době se tu však tato pochoutka zřejmě běžně konzumovala. Svědčí o tom archeologické nálezy.
Pro přípravu této pochoutky se využívají jen určité druhy žab. Nejčastěji to je skokan hnědý či zelený. Žabí stehýnka jsou chuťově nejblíže kuřecímu masu. Jsou však jemnější a lehce nasládlá.
Ochutnali jste už žabí stehýnka, nebo vás nelákají, ale rádi byste zkusili jiná exotická jídla různých mezinárodních kuchyní? Možností máte mnoho, alespoň v případě, že nemáte předsudky a rádi poznáváte nevšední jídla.
A co nejvíce exotického můžete ve světě ochutnat? Zajímavým pokrmem v Mexiku je gusano. Jde o housenky naložené v alkoholu. V této zemi také můžete ochutnat chapulines. To jsou pro změnu pražení luční koníci.
Asijská gastronomie vám nabídne různé smažené brouky, v Indii si z těch nejvíce netradičních pokrmů objednáte třeba netopýra. A v dalších koutech světa? Na talíři se vám mohou objevit jídla, které ne každý uvítá, třeba krysy na špejli, gorilí maso atd.
A jak jste na tom vy? Necháváte si na svých zahraničních cestách naservírovat to nejexotičtější, co najdete na jídelním lístku, nebo dáváte přednost něčemu…jak to nazvat…méně výstřednímu?