Tipy a rady

Jak vznikají pufované chlebíčky?

Jak vznikají pufované chlebíčky?

Dáváte si k snídani či svačině extrudované chlebíčky? A přemýšleli jste někdo o tom, jak se vůbec vyrábí? My to víme!

Není to žádná alchymie

Děje se tak ve speciálním stroji, kde se vlivem tlaku a teploty okolo 300 stupňů Celsia odpaří vlhkost vstupní suroviny (např. pšenice, pohanky, kukuřice, rýže…), což způsobí puknutí a nafouknutí zrn. Podobně se také vyrábí burizony nebo popcorn.

Doplňte je tuky a bílkovinami

Pufované chlebíčky patří sice mezi zdravé potraviny, ale mají jednu jedinou nevýhodu. Pokud toto pečivo konzumujeme samotné, má vysoký glykemický index (GI), což znamená, že rychle zvýší hladinu cukru v krvi. Je proto důležité doplnit jeho konzumaci o tuky a bílkoviny. 

Pro ideální zdravou snídani či svačinku je tedy nejlepší namazat pufované chlebíčky oblíbenou pomazánkou (např. sýrovou či luštěninovou) či obložit vajíčkem, kvalitním sýrem nebo šunkou a nějakou dobrou zeleninou.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB