Bylinky nemusíme pěstovat jen na záhonech nebo v truhlících. Úplně stejně můžeme kouzlit i s bylinami, které rostou na louce nebo někde v koutě zahrady. A jarní příroda nám jich přímo pod nosem nabízí měrou vrchovatou.
Kopřiva je mimořádná rostlina, která sice nevyniká žádnou okázalou nádherou, ale svými léčivými účinky hravě předčí mnoho krásnějších. A tak jí odpusťme, že je žahavá.
Kopřivový čaj je nejen léčivý, ale i lahodný. Listy této byliny však mají široké využití i v kuchyni. Co by byla velikonoční nádivka bez kopřiv? Z kopřivy se však dá připravit polévka, špenát, můžeme ji klidně přidat do bramborového salátu. Máte chuť na něco speciálního?Zkuste kopřivové košíčky.
Na těsto: 250 g špaldové mouky, 1-2 lžičky soli, 80 ml oleje, 3 lžíce lněného semínka, 100 ml teplé vody
Na náplň: Mísa listů z čerstvých kopřiv, 3 stroužky česneku, lžíce oleje, 4 lžičky zakysané smetany, sůl, pepř, cherry rajčátka, 50 g balkánského sýra, 50 g eidamu, koření, čerstvé bylinky podle chuti, 2 vejce, pár žampionů
Suroviny na těsto pečlivě propracujeme a necháme zhruba půl hodiny odpočinout v chladničce. Kopřivy spaříme, rozmixujeme a ochutíme česnekem, solí, pepřem a zjemníme smetanou. Smícháme s vejci, nastrouhaným eidamem, nakrájenými žampiony, kořením a bylinkami. Těstem naplníme formičky, přidáme náplň, do každé nahoru půlku rajčátka, lžičku rozdrobeného balkánského sýra a upečeme dozlatova.
V posledních letech se stal velkým hitem. Věřte nevěřte, on se opravdu jmenuje po medvědech, kteří ho milují a putují za ním daleko. Dobře ví, že jim po zimě pročistí tělo. Medvědí česnek prý měli rádi i staří Slované. Je výborným kořením i účinnou léčivkou. Vyzkoušejte z něj pesto.
100-150 g medvědího česneku, hrubá mořská sůl, špetka cayenského pepře, 50 g nesolených kešu oříšků, 50 g strouhaného parmazánu nebo sýra podobného typu, 150 ml panenského olivového oleje
Vše rozmixujeme dohladka. V lednici pesto vydrží dlouhou dobu. Skvěle chutná na těstovinách nebo rýži.
Krásná, skromná princezna, která potěší oko svými sluníčkovými květy, ze kterých se připravuje „med“. Spoustu zdravých látek skrývá i ve svých listech a kořenu. Ve Francii jsou mladé pampeliškové listy běžnou salátovou zeleninou. Už jste zkoušeli pampeliškové kapary?
Uzavřená mladá poupata pampelišek, sůl, bílý vinný ocet
Nasbíráme co nejmladší poupata pampelišek, která vykukují z listové růžice. Zbavíme je spodních zelených lístků. Přesypeme do kastrolu a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a poté okamžitě stáhneme z ohně. Scedíme a rozložená necháme oschnout na utěrce. Do vhodné sklenice ukládáme poupata ve vrstvách a každou zasypeme solí. Nakonec zalijeme vinným octem, uzavřeme a sklenici několikrát překlopíme, aby unikly vzduchové bubliny, které mezi poupaty zůstaly. V lednici vydrží několik měsíců.
Na Plzeňsku známý jako kondrhel. Chutná trochu jako bazalka. Hodí se do karbanátků, bramboráků, polévek, bylinkového másla, tvarohových a brynzových pomazánek. A samozřejmě sluší nádivkám, zejména té velikonoční. My jsme z něj udělali pomazánku.
250 g měkkého tvarohu, 125 g zakysané smetany, 1 lžička soli, 1 lžíce olivového oleje nebo rozměklého másla, hrst rozsekaného popence
Suroviny pečlivě smícháme a mažeme na chléb, nejlépe žitný nebo celozrnný
Listy a květy violky vonné alias fialky – listy mají mírně ořechovou chuť a křupou, květy dodají salátu mimořádnou vůni (a samozřejmě vypadají krásně)
Listy řebříčku – kořeněné a hořké (dávkujeme opatrně)
Šťovík – jemné listy, zjara zatím mírně kyselá chuť
Listy jitrocele – chutnají kořeněně a mírně oříškově
2 vařená vejce, svazek ředkviček, hrst pažitky, 2 hrsti spařených kopřiv, 2 hrsti mladých lístků pampelišek, 1 hrst medvědího česneku, 1 hrst listů fialek, 1 hrst listů šťovíku, 1 hrst listů jitrocele, 1 hrst listů popence, 1 lžíce listů řebříčku, na zálivku 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce octa balzamico nebo vinného octa, lžička soli, lžička moučkového cukru
Všechny suroviny rozsekáme, zalijeme pečlivě rozmíchanou zálivkou, lehce promícháme a vychladíme.