Jíška se připravuje ze stejného množství tuku i mouky (např. 30 g tuku, 30 g mouky). Množství tuku je ale rozumné zvýšit asi o třetinu až polovinu oproti použitému množství mouky (45 g tuku, 30 g mouky) – neudělají se nám pak v jíšce hrudky.
Na hlubší pánvi necháme rozehřát tuk, přidáme určené množství mouky a na teple stále mícháme. Hotovou jíšku pomalu zaléváme studeným vývarem nebo studenou vodou (někdo dává vlažnou, nebo dokonce horkou tekutinu) a za stálého míchání či rozšlehávání provařujeme zhruba 20 minut. Poté vlijeme do připravovaného pokrmu a ještě chvíli provaříme.
Rozlišujeme dva druhy podle stupně osmahnutí – světlou a tmavou:
Pozor! Nikdy nesmažíme jíšku tak dlouho, že by úplně ztmavla. V takovém případě je totiž díky přepálenému omastku tak hořká, že jídlo, do kterého bychom ji přidali, úplně znehodnotí.
Krémová pórková polévka
1 velký pórek, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 100 ml mléka nebo sladké smetany na vaření, 1 vaječný žloutek a sůl pro dochucení polévky, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, rohlík nebo bageta na krutóny
Bílé části pórku dobře očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka, která uvaříme v osolené vodě. Uvařený pórek i s tekutinou propasírujeme nebo rozmixujeme. Poté polévku zahustíme jíškou z másla a mouky a dobře provaříme. Nakonec rozšleháme žloutek s mlékem nebo smetanou, vlijeme do polévky a podle chuti osolíme. Zelené části pórku můžeme hodně nadrobno rozsekat a na závěr rovněž nasypat do polévky. Na každý talíř dáme krutóny, které si připravíme z koleček rohlíku nebo plátků bagety osmahnutých na oleji, a nalijeme polévku.
Zadělávané fazolky po bulharsku
500 g čerstvých nebo mražených zelených fazolek uvařených v cca ½ l osolené vody nebo 1 velká konzerva sterilovaných fazolek, 1 velká cibule, 1 konzerva drcených rajčat, lžíce rajčatového protlaku, lžíce mleté červené papriky, špetka sušené saturejky nebo oregana (nebo snítka čerstvých bylinek), lžíce nasekané zelené petrželky, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce mouky, na špičku nože pepře, sůl na dochucení
Na 2 lžících oleje orestujeme cibuli, přidáme rajčata a chvíli dusíme, až cibule změkne. Poté vložíme fazolky i s vodou, ve které jsme je vařili, případně celý obsah konzervy i s nálevem. Okořeníme bylinkami, zahustíme rajčatovým protlakem, červenou paprikou a žlutou jíškou ze dvou lžic oleje a mouky. Podáváme s bagetou nebo rýží.