Český houskový knedlík je pojem. Vařil se běžně dávno před vznikem rakousko-uherské monarchie a rozšířil se i daleko za její hranice. Houskové knedlíky zdobily talíře chudých i majetných, neboť kuchařkou na statku, panství či honosném domě bývala téměř vždy žena z lidu. Jak by mohl chybět v kuchařce naší slavné Magdaleny Dobromily Rettigové…
Dobrý český knedlík nás reprezentuje při setkáních státníků na nejvyšší úrovni. A nejsou to jen houskové knedlíky, kterými se česká kuchyně pyšní. Co takové bramborové nebo ovocné? Dietologové se na knedlíky koukají nepřátelsky, ale kdo říká, že jich musíme sníst na posezení dvacet? Prof. MUDr. Josef Koutecký, významný český lékař a zakladatel dětské onkologie u nás, jednou prohlásil: „Zdravé je to, co chutná, pokud se ctí míra.“ A když už chcete za každou cenu ctít pravidla zdravé výživy, můžete zkusit třeba knedlíky z pohankové mouky.
Jestli jste si mysleli, že knedlík může být jen kynutý, houskový, bramborový a ovocný, nebyla to v žádném případě pravda. Přečtěte si s námi následující text a budete žasnout nad tím, kolik knedlíků nabízí nejen naše česká kuchyně, ale i kuchyně našich sousedů… Celý článek naleznete ZDE