Tipy a rady

Jak Francouzi stolují

Francouzi mají svůj specifický způsob stolování, který se od toho našeho v mnohém liší. V čem konkrétně a dalo by se něco z něj přenést do našeho stylu stolování?

Francouzský způsob stolování

Francouzské stolování se od toho českého liší především tím, že si Francouzi jídlo skutečně dokážou vychutnat, a to snad za všech okolností. Zhltnout rychle to, co mají před sebou na talíři, považují za barbarské.

Obvykle se konverzuje během jídla i nad prázdnými talíři. Takový oběd či večeře je společenskou událostí. Samozřejmě délka jídla se odvíjí od času, který na něj mají. Oběd v restaurace během pracovních týdnů trvá kratší dobu (i když stále je o dost delší než u nás) a při návštěvě u přátel se protahuje i na několik hodin. Pokrmy se zapíjejí dobrým vínem, vybraným tak, aby co nejlépe podtrhlo chuť jídla.

Z čeho se skládá hlavní jídlo?

Hlavní jídlo (ať už oběd či večeře) se skládá z několika chodů. Předkrmem bývá salát (zeleninový, těstovinový či jiný) s křupavou bagetou nebo slaný koláč. Následuje hlavní chod, jež mohou tvořit různé druhy mas a i přílohy jsou rozmanité. V dalším chodu přichází na řadu ochutnávání sýrů (opět s bagetou) a poté dezert, který na rozdíl od našich dezertů je spíše lehčí. Tvoří ho například ovoce, čokoládová pěna atd.

Proč zkusit francouzský způsob stolování?

Francouzský způsob stolování má určitě něco do sebe. Francouzi si vychutnávají jídlo, neomezují se ve výběru lahůdek – jedí tučné sýry a bílé pečivo, pijí víno, mají rádi sladké a našlo by se i více prohřešků proti dietnímu stravování. Přesto mají méně obézních obyvatel, než je u nás.

Jak je to možné? Je to dáno především tím, že jedí pomalu a s potěšením. Více si jídlo vychutnávají, a i když jejich jídlo má hodně chodů, od každého si dopřávají pouze malou porci. Také nemají tendenci přejídat se. Právě díky tomu, že jedí pomaleji, nastoupí u nich pocit sytosti dříve, než kdyby jídlo rychle zhltli. Jídlo není pro ně stresovou záležitostí a zpravidla se ani netrápí drastickými dietami.

Problémem u nás je, že mnoho lidí bere jídlo jako nutnost. Vzpomeňte si na tento článek, až budete příště usedat k jídlu. Zkuste si vychutnat každé sousto a jezte co nejdéle. Ne vždy to jde (máte-li v práce půlhodinovou pauzu na oběd, je obtížné si jídlo skutečně vychutnat), ale jistě najdete alespoň občas příležitost dopřát si francouzský způsob stolování se vším všudy.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB