Indukční vaření funguje na způsobu elektromagnetické indukce. Při ní jsou rozkmitávány molekuly kovu v nádobě na vaření, a proto dochází k ohřevu pouze nádoby a následně jejího obsahu. Indukční varná deska tedy žádné teplo nevydává.
Tím, že se při indukčním vaření ohřívá přímo nádoba, je vaření rychlé a úsporné. Voda se při indukčním vaření uvaří stejně rychle jako ve varné konvici. A nezáleží přitom na tom, jak velkou nádobu pro přípravu pokrmu zvolíte – vždy je využívána pouze ta část varné desky, která je nádobím zakryta. To přináší i další výhody při úklidu – pokud rozlijete omáčku nebo vám vykypí mléko, nepřipálí se a stačí ho setřít, aniž byste se popálili. Rodiny s dětmi potom jistě ocení, že se snižuje riziko popálení, pokud vám nenechavé dítko sáhne na sporák.
K indukčnímu vaření je ovšem třeba speciálního nádobí s feromagnetickým dnem. Jak tedy zjistit, zda vaše stávající hrncová výbava bude indukční desce vyhovovat? Moderní nádobí určené na indukci má na svém dně značku spirálky či slovní vyjádření. U ostatních kastrolů vám postačí magnet, který přiložíte ke dnu. Pokud se magnet chytí, máte vyhráno! Jestliže na indukční desku položíte sklo, plast nebo hliníkové nádobí, spárování nečekejte.
Při pořizování nového nádobí vhodného pro vaření na indukci zkontrolujte především jeho dno. Nerovné dno totiž zhoršuje přenos tepla. Při nakupování odborníci doporučují pořídit nádobí se silnějším dnem, které lépe roznáší a udrží teplo. Navíc tenké dno se nemusí s indukcí vždy spárovat! Jestliže se vám nechce vyměňovat staronová hrncová výbava, je možné využívat speciální podložku. Ta rodinnou pokladnu rozhodně nezruinuje.