Hořká sůl (síran hořečnatý) je rychle působící a bezezbytku rozpustné krystalické hnojivo s vysokym obsahem horčíku. Hořčík je velice důležitou složkou výživy rostlin. Je stavební látkou zeleně listové (chlorofylu), která zajišťuje životně nezbytnou fotosyntézu. Při nedostatku hořčíku v půdě jsou rostliny postiženy tzv. chlorózou, která se projevuje žloutnutím listí mezi žilnatinou (žilky zůstávají zelené) a hnědnutím jehličí u jehličnanů. V důsledku toho se postižené rostliny nevyvíjejí správně, výnosy jsou malé, jakost plodů nízká.
Hořčíku často bývá nedostatek tam, kde se hnoji hnojivy bez obsahu hořčíku nebo se k vápnění nepoužívají dolomitické vápence, které hořčík obsahují. Také při intenzivních dešťových srážkách nebo při častějším zavlažování zásoby hořčíku v půdě klesá v důsledku vyplavování do hlubších vrstev.
Hořkou sůl můžeme používat v pevném stavu rozhozením a mírným zapravením do půdy nebo rozpuštěním ve vodě a zalitím ke kořenům, popř. postřikem na list. Použití hořké soli není časově omezeno.