Tipy a rady

Flambování a jak na něj

Hledáte nezvyklý gastronomický zážitek? Přijde vám, že nemáte čím překvapit své hosty? Zkuste flambovat!

Flambování je velice pěkná podívaná, která se zároveň podepíše na jedinečném chuťovém zážitku na talíři. Patří k vyšším gastronomickým událostem, které si nedopřáváme každý den. Jedná se o finální úpravu pokrmu ohněm (z francouzského flamber – hořet). Používá se při něm vysokoprocentní alkohol, kterým přelijeme jídlo před dokončením a zapálíme. Může probíhat v kuchyni, ale také přímo na talíři nebo servírovacím stolku. K flambování přímo vybízí sváteční vánoční stůl, ale odepírat si ho nemusíte ani při letní grilovačce.

Zřejmě nejznámějším flambovaným pokrmem jsou palačinky. Tradiční úprava pochází z Francie a na jídelníčku je najdete jako Crepes Suzette. Tento lahodný dezert je vlastně palačinka připravená s omáčkou z karamelizovaného cukru a másla, mandarinkovou nebo pomerančovou šťávou a kůrou a flambovaná likérem Grand Marnier. Na tuzemských talířích se také stále více objevují dezerty s flambovanými banány, ananasem, jablky i višněmi.

K flambování se ale používá široká škála surovin. Hodí se k němu veškeré druhy jatečního masa. Na tmavá masa používáme výraznější pálenky, jako je gin, borovička, režná, meruňkovice a slivovice. Ke světlým masům se hodí koňak, whisky, vodka, třešňovice či jablkovice. Dokonce lze připravit i flambované teplé nápoje. Světově nejproslulejší je flambovaná káva s brandy.

DESATERO SPRÁVNÉHO FLAMBOVÁNÍ:

  1. Používáme dostatečně velké pánvičky a nádobí vhodného tvaru (kulaté, s vyšším okrajem).
  2. Před flambováním musí být nádobí i používané suroviny dobře nahřáté.
  3. Na jednu porci počítáme zhruba 0,02 l lihoviny.
  4. Po nalití lihoviny do pánvičky stáhneme okraj nakloněné pánvičky nad plamen, aby uvolněné alkoholové páry vzplanuly.
  5. Lihovinu můžeme zapálit také pomocí lžíce nebo naběračky a následně hořící lihovinou pokrm přelít.
  6. Pokud je potřeba hoření alkoholu ukončit, přelijeme pokrm omáčkou či šťávou.
  7. S ohledem na to, že se jedná o práci s otevřeným ohněm, je třeba dbát zvýšené opatrnosti.
  8. Alkohol zahříváme opatrně a pomalu.
  9. Hořící pokrmy nikdy nepřenášíme, ale upravujeme je na pevné podložce.
  10. Po ruce máme velkou poklici, kterou usměrníme či udusíme příliš prudký oheň.

Flambovací pistole je další možností, jak pokrmy upravit před podáváním. Nepoužíváme přitom alkohol, ale pouze ruční hořák. Plní se plynem do zapalovačů a její používání není nijak složité. Oceníte ji při vytváření lahodné kůrčičky na dezertech i masu. Může se hodit i při loupání zeleniny, gratinování sýrů nebo pro očištění drůbeže i štětin z vepřových kolen.

Koktejl pro flambované ovoce

40 g jemného krystalového cukru, 60 g másla, šťáva z poloviny citronu, šťáva ze 2 pomerančů,

Cukr necháme lehce zkaramelizovat na větší pánvičce, promícháme s máslem a shrneme stranou. Opatrně přilijeme šťávu z citrusů a směs dobře promícháme, necháme rozpustit případné kousky karamelu a omáčku ohřejeme. Ovoce krátce dusíme na tomto základu, posypeme moučkovým cukrem, přidáme ovocnou pálenku a flambujeme.

TIP: K chuťově výraznějším druhům ovoce můžeme přidat také tmavý třtinový rum či likéry. Místo čerstvé pomerančové šťávy je možné použít kvalitní džus.

Flambovaný špíz

300 g vepřové panenky, 100 g čerstvé papriky, 100 g cibule, 100 g anglické slaniny, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 2 lžíce hořčice, sůl, pepř, vývar na podlévání, olej, 4 cl koňaku

Vepřovou panenku nakrájíme na kousky, mírně naklepeme. Osolíme, opepříme, potřeme hořčicí,

okořeníme pepřem. Cibuli nakrájíme na širší kolečka, papriku a slaninu na stejně

velké kousky jako maso a připravené suroviny střídavě napichujeme na špíz. Připravené špízy opečeme na rozpáleném oleji dozlatova ze všech stran. Ve větší pánvi rozehřejeme máslo, zpěníme na něm mouku a zalijeme vývarem. Šťávu dobře provaříme a ochutíme solí. Ke šťávě přidáme opečené špízy a necháme společně prohřát. Flambujeme koňakem. Flambované maso ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou brambory, rýže nebo pečivo.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB