Řeč není jen o obyčejné citronádě či přeslazené malinovce. Máme na mysli mnohem rafinovanější a vytříbenější chuťovky. Abyste se náhodou nebáli, že přijdete i o nějaké to ostřejší povyražení, přidáme vám i jednu lehce alkoholickou, přesto velice osvěžující verzi. Tak nastartujte ledovače, hurá létu vstříc!
Kombinace nejen prudce moderní, ale také nadupaná vitamínem C! Na 1,5 l si připravte:
Čaj zalijte horkou vodou a nechte alespoň 10 minut louhovat. Poté vyndejte šípky, přidejte mražené maliny a šťávu z polovinu grepu. Druhou půlku grepu nakrájejte na plátky. Nápoj oslaďte, dobře promíchejte a dejte chladit na několik hodin do lednice. Poté můžete scedit, pokud nechcete mít v pití semínka z malin. Do džbánu dejte plátky grepu, čerstvé maliny, led a mátu a vše zalijte vychlazeným čajem.
Na borůvkovou limonádu málokdy někde narazíte, budete tedy za hvězdu, pokud ji na příští akci vyšvihnete, navíc v téhle dokonale ladící verzi se svěží limetkou a voňavou bazalkou. Na 1,5 l (možná ale udělejte rovnou dvojnásobek) si nachystejte:
Nejprve rozmixujte borůvky dohladka. Pokud chcete mít limonádu úplně jemnou, propasírujte je přes sítko. Přidejte cukr, šťávu z limetky, bazalku a vše zalijte ½ hrnkem horké vody, společně ještě jednou promixujte. Nechte společně proležet v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc. Do džbánu pak dejte led, pár lístků bazalky, případně i pár koleček limetky, vlijte borůvkovou směs a zalijte studenou vodou.
Tato adult verze je to pravé především v parných dnech k bazénu či na narozeninové party. Na 1,5 litru si nachystejte:
Džbán naplňte z poloviny ledovou tříští a dovnitř vhoďte půlku grepu rozkrájeného na kostičky a pár snítek rozmarýnu. Z druhé poloviny grepu vymačkejte šťávu a vlijte do džbánu spolu s džusem. Nakonec vše zalijte tonikem a proseccem. Rozlévejte do sklenic, které ozdobíte plátkem grepu a snítkou rozmarýnu.