Ochutnat je můžete snad po celém světě – sladké, kulaté, zlaťoučké dukátky ozdobené pestrobarevnými polevami i širokou škálou náplní. Je libo české lívanečky či palačinky, německé Pfannkuchen, anglické pancakes, francouzské crêpes, ruské bliny či polské naleśniki?
Tradiční kynuté těsto na lívance postupně vytlačují rychlejší a odlehčené varianty s použitím tvarohu, kysané smetany, bílého jogurtu, kefiru i kypřicího prášku. Moderní varianty pocházející především z Anglie a USA pak přímo do těsta přidávají čokoládové hoblinky, ořechy i ovoce. V kuchařkách se stále častěji objevují zdravější recepty používající celozrnnou mouku, ovesné vločky i pohanku. Fantazii se zkrátka ani v tomto případě meze nekladou.
V Česku se lívance tradičně podávají obalené v moučkovém a skořicovém cukru s přepuštěným máslem, či pomazané marmeládou nebo džemem s vydatnou šlehačkovou čepicí. Stále oblíbenější jsou také varianty s čerstvým i kompotovaným ovocem. Božskou kombinaci představuje horké ovoce doplněné o zmrzlinu. V tomto případě vedou lesní plody – maliny a borůvky. Nejednoho jedlíka neurazí ani horké jablečné či hruškové pyré.
Rychlejší variantou, vhodnou zejména pro snídaňové lívance, je přeliv javorovým nebo karamelovým sirupem, hotovou čokoládovou či vanilkovou omáčkou. Vynikající jsou také lívance plněné vyšlehaným tvarohem, pudinkovým krémem či čokoládovou pěnou. Poté už stačí dozdobit čerstvým ovocem a podávat jako odlehčený desert. Další inspiraci přináší francouzská klasika Crêpes Suzette – palačinky „vykoupané” v pomerančovo-karamelové omáčce, které je možné na závěr oflambovat.
Recept na banánové lívanečky máme ZDE
Recept na lívanečky s borůvkami je ZDE
Recept na rychlé lívanečky se nachází ZDE
Recept na dýňové lívanečky najdete ZDE
Recept na tvarohové lívanečky se ukrývá ZDE
Protože těsto na palačinky, lívance a omelety je velmi podobné, podívejte se i na náš další článek týkající se palačinek a omelet – naleznete ho ZDE