Grilované maso, uzeniny a zelenina by zdaleka neměly takový úspěch, kdybychom je nejprve na tu přeměnu ze syrových potravin na propečenou lahůdku řádně nepřipravili. Pomůže nám k tomu nejrůznější koření či zelené bylinky, ze kterých si uděláme svou vlastní bylinkovou marinádu.
Bylinky můžeme použít čerstvé (těm dáváme přednost) nebo i sušené. Čerstvé je potřeba nejdříve rozdrtit, pak přelít několika lžícemi oleje, aby neztratily chuť a vůni a poté přidat další přísady. Sušené, najemno rozemnuté bylinky smícháme rovnou s ostatními přísadami.
Směs koření se vtírá do masa, které je dostatečně tučné, popř. libové maso můžeme před rožněním obalit kromě marinády i slaninou. Ale pozor, na povrchu grilovaných potravin by nemělo zůstat suché koření. Proto, pokud není dostatečně tučné nebo jsme jej neobalili slaninou, do něj ještě vetřeme olej.
Grilovat můžeme nejrůznější masa, kvalitní uzeniny, ryby, brambory a houby, mladé cukety, lilky, papriky, rajčata, cibule a výborný je i v alobalu grilovaný česnek. Podle nálady a fantazie pak jistě dokážete připravit nejrůznější špízy z masa a zeleniny.
Maso nakládáme do marinády nejlépe den dopředu. Zeleninu, brambory a houby několik hodin předem. Lilky a cukety nejprve osolíme a necháme je „vypotit“. Pak osušíme a rovněž naložíme do marinády.
4 lžíce oleje, citrónová šťáva, čerstvá petrželová nať, bazalka, kopr, oregáno, 2 najemno nasekané chilli papričky, 3 prolisované stroužky česneku, případně i bílý jogurt
4 lžíce oleje, pepř mletý, najemno nakrájená cibule, 2 lžíce sojové omáčky, 2 stroužky prolisovaného česneku, čerstvá petrželová nať a pažitka, sůl
3 stroužky prolisovaného česneku, špetka soli, špetka pepře, několik snítek čerstvého tymiánu, rozmarýnu, majoránky, bazalky a petrželové nati nebo 1/2 lžičky sušených od každého, 5 lžic oleje
3 dl kečupu, 2 lžíce oleje, 1 lžíci sojové omáčky, 2 lžičky mleté papriky, 3 stroužky česneku a sůl a pepř podle chuti. Máte-li rádi ostřejší jídla, přidejte chilli koření. Příznivci sladších chutí mohou pro změnu přidat brusinkovou zavařeninu (cca jednu lžíci).
Vytvoří se ze 4 lžic tmavého piva, 1 lžíce oleje, 1/2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce sojové omáčky, 1 cibule a soli a cukru podle chuti. Opět platí, že máte-li rádi pálivější chuť, můžete přidat chilli.
Smíchejte 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci medu (máte-li rádi sladké marinády, přidejte ještě 1/2 lžíce), 1 lžíci jablečného octa, 1 lžíci cukru a 1 lžíci oleje.
Budete na ni potřebovat 100 ml červeného vína, stejné množství oleje, sojové omáčky, 1 lžíci cukru a 3 – 4 stroužky česneku.
Hodí se především na kuře. Připravíte ji z kelímku bílého jogurtu, přidejte 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce sladké papriky a kari, soli a pepře podle chuti.
4 lžíce oleje, citrónová šťáva, bílý pepř, čerstvý kopr, sůl
4 lžíce oleje, 2 stroužky prolisovaného česneku, čerstvá petrželová nať a bazalka, mladá najemno nasekaná cibulka, bílý pepř, sůl
Několik snítek čerstvého nebo 1 lžička sušeného tymiánu, několik lístků čerstvé nebo ½ lžičky sušené máty, na špičku nože drceného kmínu, trochu citrónové šťávy, špetka soli, 5 lžic oleje
3 lžíce oleje, 5 stroužků prolisovaného česneku, čerstvá bazalka a petrželová nať, nadrobno nakrájená cibule, citrónová šťáva, sůl
1 plechovka sterilovaných rajčat,1 najemno nakrájená chilli paprička, l lžička červené papriky, 1 lžička kari nebo kurkumy, 2 lžičky cukru, 1 lžíce švestkových povidel, čerstvá nadrobno nasekaná petrželová nať a bazalka, sůl